У партії Тимошенко перевіряють списки на наявність “випадкових людей”

Керівництво партії “Батьківщина” вирішило проконтролювати складання списків кандидатів у депутати місцевих рад.
У листі керівництва партії до голів місцевих організацій міститься вимога до них “негайно перевірити” списки на наявність “випадкових людей” і “підсадних качок” з інших політичних сил, пише “КоммерсантЪ-Украина”.

“Під час підготовки до проведення місцевих виборів окремі політичні сили будуть використовувати так звану технологію “підсадних качок”, – говориться в голови виконавчого секретаріату політради партії “Всеукраїнське об’єднання (ВО) “Батьківщина'” Ярослава Федорчука .- Для цього будуть використовувати осіб, які за гроші будуть впливати на формування списків кандидатів у депутати місцевих рад і введуть до складу опозиційних партій потрібних владі людей. Вже зараз цей процес набирає обертів”.

Керівникам місцевих організацій Федорчук нагадав про персональну відповідальність за підбір і висунення кандидатів у депутати і мери.

Для контролю за виконанням поставленого завдання і доручень голови “Батьківщини” Юлії Тимошенко керівництво партії розпорядилося залучити до роботи представників департаменту безпеки виконавчого секретаріату. Для них у виборчих штабах вирішено ввести нову посаду – радник керівника штабу з питань безпеки.

“Контроль за виконанням даного розпорядження покладаю на першого заступника керівника департаменту безпеки виконавчого секретаріату Стригуна В.В.”, – говориться в документі.
Голова львівської обласної організації ВО “Батьківщина” Роман Ілик заявило, що в обласному штабі не передбачена посада радника з безпеки. “Після 2 серпня в обласну організацію мають надійти списки від районних та міських організацій. На сьогоднішній момент вони не сформовані”, – повідомив він, додавши, що принцип їх формування базується на гласності.

“Безумовно, центральний апарат БЮТ вказав нам, що можливі випадки потрапляння до списків “засланих козачків”. При виявленні таких людей ми відразу ж будемо їх виключати, – пообіцяв Ілик і відзначив, що особисто йому ніхто грошей за включення до списку не пропонував.

Джерело у харківської обласної організації партії також повідомив, що списки кандидатів у депутати місцевих рад ще не складені, тому перевіряти нічого: “Існують рекомендації з перевірки кандидатів, проте офіційних інструкцій в організацію не надходило”.

Деякі керівники місцевих організацій партії “Батьківщина” повністю впевнені в чистоті своїх рядів і сумніваються в доцільності перевірок кандидатів у депутати місцевих рад. Зокрема, глава київської міської організації “Батьківщини”, народний депутат Анатолій Семинога (БЮТ) запевнив, що “підсадних качок” у списках партії не буде.

“Київська організація “Батьківщини” – це тридцятитисячний колектив однодумців, який пройшов не одну виборчу кампанію”, – заявив він, додавши, що інформація про тотальні перевірки кандидатів не відповідає дійсності.

Нагадаємо, що перед місцевими виборами влада Чернівецької області розіслала до сільрад запити щодо політичної орієнтації впливових людей краю. У них від сільських, селищних голів вимагають надати наступну інформацію: ПІБ голів, заступників голів, секретарів рад селищних та сільських рад, їхню освіту, фах, партійність, політичну орієнтацію і те, кого ті підтримували на виборах президента України 2010 року.

Окрім того нинішню владу дуже цікавить “можливість співпраці”, яка вимірюється “+”, “0” та “-“.

В самих же райдержадміністраціях Чернівецької області інформацію про існування та розсилання таких форм спростували. Раніше такі документи було зафіксовано у Львівській області.