Восени на Закарпатті посіють більше 36 тис. га озимих культур

У середу, 4 серпня, заступник голови облдержадміністрації Віктор Феєр провів нараду стосовно ходу збору зернових культур на Закарпатті. Звітували з цього питання керівники управлінь агропромислового розвитку краю, а також Берегівської, Виноградівської, Іршавської, Мукачівської та Ужгородської районних адміністрацій.
Начальник головного управління агропромислового розвитку області Іван Паук поінформував: ранні зернові ще належить зібрати на площі понад 40 тис. га. У жнивах беруть участь близько півтисячі зернозбиральних комбайнів, кожен з яких опрацьовує площу в майже 90 га. Станом на 3 серпня скошено 75% площ ранніх зернових культур. Це дещо менше, порівняно з аналогічним періодом 2009 року:

– Уповільнення темпів збирання зернових культур спричинене погодними умовами – надмірні опади у другій декаді липня негативно вплинули на жнива. Тому сьогодні маємо мобілізувати зусилля і, доки дозволяє погода, пришвидшити темпи робіт, – наголосив заступник керівника краю Віктор Феєр.

Разом із тим, середня врожайність в області становить 24,8 центнерів зерна з гектару. Найвищі показники у сільгоспвиробників Мукачівщини та Ужгородщини – 27,1 ц/га і 26,9 ц/га відповідно. Найменше зернових сьогодні збирають у Берегівському районі.

Одночасно з літніми жнивами, готуються в області і до посіву озимих під урожай 2011 року. Обсяги посіву озимих вже визначені – це більше 36 тис. га.

За результатами наради профільні управління отримали відповідні доручення. Хід жнив, підготовка до посіву озимих та формування зернових ресурсів Закарпаття знаходяться на постійному контролі обласної влади.

Прес-центр ОДА