Франція почала депортацію циганів до Румунії та Болгарії

У четвер, 19 серпня, влада Франції починає депортувати циганів, які нелегально живуть у таборах по всій країні. Близько 700 ромів вишлють до Румунії та Болгарії.
79 циган, які погодилися добровільно залишити країну, одержать приблизно по 400 доларів компенсації. Планується, що депортація буде завершена до кінця серпня. Також французький уряд збирається протягом трьох місяців ліквідувати близько 300 незаконних поселень.

За допомогою поліції вже знесені близько 50 циганських таборів, мешканців яких переселили в тимчасові притулки.

Уряд заявляє, що табори є “джерелом торгівлі людьми, страхітливих умов життя, експлуатації дітей з метою жебрацтва, проституції та злочинності”.
Президент Франції Ніколя Саркозі схвалив план депортації жителів циганських таборів після того, як в липні у місті Гренобль на півдні країни відбулися сутички між членами циганської громади і поліцейськими.

Рішення про депортацію викликало різку критику правозахисних організацій, на думку яких влада намагається привернути увагу до проблеми циганських поселень, щоб отримати підтримку правих виборців.

Міністр закордонних справ Румунії Теодор Бакончі також висловив стурбованість у зв’язку з тим, що відбувається.

“Мене турбує небезпека популізму і ксенофобських проявів на тлі економічної кризи”, – сказав глава МЗС Румунії в інтерв’ю французькому радіо.

Міністр також приєднався до заяв представників ЄС, які раніше висловили сподівання, що депортації будуть проведені законно.

Однак влада Франції наполягає, що повернення циган на батьківщину “повністю відповідає європейським правилам і ні в чому не порушує право на свободу пересування для громадян країн Європейського союзу, закріплених у відповідних угодах”.

Офіційний представник МЗС Франції заявив, що директиви ЄС “прямо дозволяють вводити обмеження на право пересування у випадках, коли мова йде про громадський порядок, громадську безпеку та громадське здоров’я”.

Супротивники Саркозі стверджують, що, концентруючи увагу на циганських таборах, той намагається відволікти виборців від проблеми корупції. Рейтинги президента Франції знижуються, і деякі звинувачують його в намаганні підняти свою популярність за допомогою депортації циган.

У Франції живуть сотні тисяч циган – більшість з них осіли в цій країні багато років тому і стали частиною суспільства.
Проте останнім часом сюди приїхали чимало циганських емігрантів із Румунії та Болгарії.

Оскільки ці країни входять до Європейського союзу, таким мігрантам не потрібні в’їзні візи. У той же час, для того, щоб залишатися у Франції довгий час, їм необхідно отримати дозвіл на роботу або проживання.

“Неділя” з посиланням на ТСН.ua