На що вистачає середньої зарплати в Україні

У самому центрі Києва біля під’їзду однієї з хрущовок кожен день вишиковується черга скромно одягнених громадян. Як з’ясували «ВВ», тут відкрила офіс одна з великих торгових мереж, а всі ці люди – кандидати на вакансії касирів, вантажників, пакувальників та прибиральниць. При цьому на одне робоче місце претендує пара десятків безробітних. Тим, кого «вибрали», часто пропонують вкрай невигідні умови. Втім, у нинішніх реаліях особливих варіантів для більшості просто немає.

Живуть на дві тисячі на місяць

Держкомстат підрахував середню зарплату наших громадян. Виявляється, за статистикою за липень, найпоширеніше платню – від двох до двох з половиною тисяч гривень. Саме стільки отримують 11,7% працевлаштованих українців. Наскільки комфортно можна жити на цю суму – уявити неважко. Але є й такі (8% працівників), чий дохід ще нижче – до 884 грн. Це практично норма в сільському та рибному господарстві, а ще в … ресторанах і готелях. Звичайно ж, це офіційні дані. Зрозуміло, що єдиний вихід для всіх цих людей – приробляння, чайові і понаднормові …

А ось найвищі офіційні зарплати підпадають під категорію «понад п’ять тисяч гривень». Їх отримують 6,1% українських службовців: у сфері фінансової діяльності, операцій з нерухомістю та державного управління. Звичайно, якщо зарплату виплатять вчасно.

Працювати? Та де завгодно!

При такому розкладі зовсім не дивно, що більшість українців готові хапатися чи не за будь-яку роботу. Такі результати дослідження, проведеного експертами міжнародного кадрового порталу HeadHunter. Виявляється, 75% українців, які шукають роботу, переглядають всі пропозиції поспіль – незалежно від того, наскільки вакансія відповідає їх підготовці та освітнім рівнем. Дипломована вчителька математики цілком може зацікавитися вакансією домробітниці «в гарному будинку», а інженер – посадою штукатурщіка в бригаді будівельників. Крім того, 63% претендентів в більшості випадків погано розуміють те, що написано в тексті вакансії, і сподіваються на просте везіння. Є спеціальності, за якими працевлаштуватися практично неможливо.

«Шукаю роботу з травня, – ділиться на форумі одного з сайтів з працевлаштування 28-річний Андрій П. – Я зоотехнік, але такі фахівці зараз нікому не потрібні. Тому відгукуюся на всі оголошення, де написано щось на кшталт «менеджера» або «агента». Ну або якщо вони хоч якось стосуються роботи з тваринами. Але відповідей на резюме майже немає. А поки узяли тільки вантажником у супермаркет». Фахівці вважають, що така готовність – наслідки кризи. «Кандидати відчувають невпевненість і прагнуть зайняти будь-яке місце під сонцем», – розповідає менеджер з персоналу міжнародного кадрового порталу Ілона Цивінського. Для половини шукачів абсолютно не важливий соцпакет і офіційне оформлення, а ще 55 відсотків навіть не цікавляться, наскільки зручно буде добиратися до потенційного офісу.

Зарплати вистачає на їжу …

Експерти поцікавилися в українців: на що ж вистачає зароблених грошей висококваліфікованим фахівцям? Виявляється, для 90% вітчизняних професіоналів головна стаття витрат – продукти харчування. 85% опитаних відразу після отримання заробітної плати поповнюють рахунок мобільного телефону і оплачують послуги доступу в Інтернет. 82% обов’язково оплачують комунальні послуги. Лише третина українців дарують подарунки своїм близьким та друзям. І тільки чверть – витрачають гроші на відпочинок і подорожі. Причому 24% респондентів регулярно виплачують кошти за своїми кредитними та борговими зобов’язаннями. А дозволити собі купувати предмети розкоші можуть тільки 4% українців.

«Коли я називаю своїм знайомим з рідного міста київську зарплату, вони починають заздрити: мовляв, пощастило так пощастило, – ділиться економіст Петро Б. – А насправді мені особисто майже нічого й не залишається. За оренду відразу треба викласти майже половину зарплати, і це ще не найдорожча кімната. А решти вистачає виключно на їжу, транспорт і обов’язкові витрати. Ну і мамі трошки грошей передати. Я навіть не можу собі дозволити познайомитися з дівчиною: не пояснювати ж їй, що в мене кожна копійка на рахунку! Морозиво ще куплю, а ось на вечерю в пристойному кафе ніяк не вистачить … ».

Примітно, що це опитування – показник «середньої температури» не по Україні в цілому, а саме по категорії найкваліфікованіших і високооплачуваних спеціалістів. Якщо вони змушені «економити» у всьому, що ж можуть дозволити собі прості трударі?

JOB