Представники МОКу перевірили готовність Ужгорода до прийому одного з учасників ЄВРО-2012

Зрозуміло, що основні події під час чемпіонату Європи відбуватимуться в Києві, Донецьку, Львові, Дніпропетровську, у містах, де безпосередньо проходитимуть матчі чемпіонату континенту. А на що може розраховувати Ужгород?
Ужгород має вдале географічне розташування. Хто вибере автомобільні маршрути, то велика вірогідність того, що він потрапить в Україну через Чоп або Ужгород. Принаймні любителі футболу та туризму Словаччини, Чехії, Угорщини, Австрії, Італії, Швейцарії, Балканських країн, Франції, Іспанії, Португалії і т.д., а це біля 20-25 країн. Потік автотуристів збільшиться у десятки разів. Чи готові ми сьогодні до прийому такої кількості гостей? Що ми можемо їм запропонувати?

Як нам стало відомо, нещодавно Ужгород відвідали представники МОКу (Місцевий організаційний комітет з підготовки до Євро-2012), до складу якого входять і представники УЄФА. Основна мета роботи комісії – готовність Ужгорода до прийому одного з учасників чемпіонату Європи (фінальної частини). Представників МОКу цікавили три основні питання. Готовність стадіону (тренувальна база повинна мати принаймні три поля з натуральним газоном високої якості, на яких прокладено штучний полив. Роздягальні з відповідним метражем, не менше 10 душових кабін, зручні меблі). На сьогоднішній день готовність ужгородського стадіону “Авангард” – 80-85 відсотків. Два поля з відмінним газоном, на обох прокладено штучний полив. На третьому полі частково перестелено трав’яний газон і ведуться підготовчі роботи для встановлення штучного поливу. Потрібно буде частково замінити меблі в роздягальнях.

Стосовно готелів, то комісія ознайомилася з “Олд Континентом”, “Ужгородом”, “Прагою”, “Олімпом”, “Унгварським”.

За всіма параметрами підходить тільки готель “Ужгород”. Але не виключено, що будуть задіяні й усі інші готелі. За вимогами УЄФА для збірної команди повинно бути не менше 60 номерів. Команда бронює готель на 5-6 тижнів. Від готелю до тренувальної бази шлях не повинен займати більше 20 хв., а до аеропорту – до одної години. Не виключено, що сама команда проживатиме у готелі “Олімп”, а офіційні особи, журналісти (всього біля 400 осіб) забронюють “Ужгород” та “Прагу”.

Особливих зауважень у комісії не було до залізничного вокзалу та аеропорту. Комісія готувала 32 бази для прийому команд учасниць Євро-2012. Але до каталогу потрапили тільки 22. Ужгород увійшов до 22 щасливчиків, які зможуть приймати учасників чемпіонату. Крім вище перерахованих об’єктів, комісія взяла до уваги (у якійсь мірі) відсутність мовного бар’єру. Наші сусіди чи балканські команди тут дискомфорту не відчуватимуть. Не останню роль у включенні Ужгорода до списку відіграла і толерантність жителів краю та відсутність міжнаціональної ворожнечі.

Шанси прийняти одну з команд учасниць фінальної часини Євро-2012 у нашого міста, на думку члена МОК Андрія Ставенка, є. Прийшов час задуматися, а що ми запропонуємо їм та іншим гостям, які відвідають наше місто? Часу залишилося обмаль. Розкачуватися ніколи. Треба братися за роботу.

Степан Селменський, “Спорт-Тайм”