Закарпаття: До Нового року у 18 школах гірського краю з’являться власні автономні котельні

До опалювального сезону школи на Закрапатті почали готуватися ще з квітня, запевняють чиновники. За літо тут поміняли частину систем опалення, дахів, вікон і дверей, закупили дрова й вугілля для пічного чи автономного опалення. Половина місцевих шкіл опалюється централізовано, інші – мають автономні котельні, кожну п’яту обігрівають печами.
До нового року вісімнадцятьом закладам обіцяють встановити автономні котельні. Михайло Мотильчак, начальник управління освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації: “Це не значить, що у жовтні-грудні вони будуть без тепла. Вони ще будуть під’єднані до систем опалення міських. Але до грудня ці школи будуть мати автономні котельні. Це значно покращить і тепловий режим, і збереження здоров’я дитини”.

Нарешті школярі перестануть бути заручниками городян, які боргують місту за отримане тепло мільйони гривень, радіють чиновники. Саме через це міські котельні вчасно не отримували газу й разом із неплатниками у холоді сиділи й учні. У школі номер три вже два роки – власне тепло. За роботою двох потужних котлів стежить шкільний завгосп.

Завдяки розумним автоматизованим приладам взимку у класах – завжди однакова температура. Коштує такий обігрів удвічі дешевше від централізованого. Торік батареї Ужгородської гімназії були ледь теплі. Цієї зими індивідуальні котли грітимуть навіть воду в басейні. Останні два роки він не працював – гарячої води у місті не подавали. На котельню для гімназії з міського бюджету витратили мільйон сімсот тисяч гривень.

Поступово на Закарпатті відмовляються і від дорогого газу. Одну гірську школу обігрівають соломою. Ще одну – в Ужгороді – старими деревами, що падають від вітру.

У ось у Луганську централізованого опалення – просто бояться. Спасіння взимку освітян і дітей тут залежить від автономних котелень, заявляють чиновники – чи то газових, чи то сучасних вугільних. Ірина Цимбал, начальник головного управління освіти Луганської області: «Нас волнуют больше всего те школы, где централизованные котельные,  потому что в прошлом году проблемы в учреждениях образования были именно у тех, кто работал от централизованных котельных». Половина дитсадків та більша частина шкіл тішаться власними котельнями, тут чимшвидше замінюють вікна та двері. Проте в області є два проблемні міста, де у навчальних закладах не закінчили ремонтних робіт. Луганські учителі розповідають: обігріти приміщення – не проблема, важко зберегти тепло у великих коридорах.

Андрій Шаповалов, Світлана Ковбиця, «Факти», ICTV