Закарпаття: Насіннєва станція “Березинка” щорічно заліснює 150-170 гектарів саджанцями цінних порід дерев

Думаю, що справедливо кажемо: ліс — національне багатство, зелені легені нашого краю. А тому нам, трудівникам державного підприємства “Мукачівське лісове господарство” належить робити все необхідне, щоб наші ліси не бідніли ні в кількісному, ані в якісному відношенні.
Лісовий фонд рідного підприємства становить більше 27 тис. га. До складу господарства входять п’ять структурних підрозділів. За всіма правами працює виробнича насіннєва станція “Березинка”. Основні функції, які виконує наш колектив, а він налічує 228 працівників, – це збереження і відтворення лісів, флори та фауни, заготівля деревини, доглядові та санітарно – оздоровчі рубки, переробка низькосортної деревини…

Значна увага приділяється збиранню насіння та вирощування з нього посадкового матеріалу як для власних потреб, так і для озеленення міста і сіл району.

На площах, що вийшли з-під рубок, підприємство щорічно заліснює в середньому 150-170 гектарів. При цьому для посадки використовуються саджанці таких цінних порід як дуб, бук, ясен, явір, модрина, липа та інші.

Нам, лісівникам, дуже приємно, що кожного року в цій благородній справі беруть участь школярі з своїми наставниками – вчителями із багатьох шкіл району.

Адміністрація підприємства зосереджує значну увагу на поліпшення умов праці й побуту, своєчасної виплати заробітної плати, оздоровлення наших працівників та їхніх дітей.

У цьому році проведено реконструкцію контор лісгоспу та ВЛНС “Березинка”.

Однак для виконання усіх обсягів робіт і визначених завдань нашому підприємству потрібні чималі кошти. Прибутки ж господарства можливі за рахунок реалізації заготовленої деревини від усіх видів рубок та переробки низькосортної деревини.

Крім лісокультурних робіт, кошти вносяться на проведення доглядів за молодими насадженнями, які проводяться щорічно на площі майже в 150 гектарів.

Витрати на ведення лісового господарства загалом по підприємству становлять близько 10 млн. грн.

Василь Анталовський, “Панорама Мукачева”