Закарпаття: Хлопчаче “тріо” через крадіжку спортивного велосипеда опинилися на лаві підсудних

У юності можна здобути знань, навиків, украй потрібних для майбутньої професії, для самоутвердження у складному світі дорослих. Адже енергія пульсує, кличе до дій, активності. Прикро, що дехто з підлітків і молодих людей використовує юнацький запал на вчинки, які ставлять «темні плями» у їх біографіях, позбавляючи багатьох перспектив та можливостей.
Інколи йдеться про дрібні крадіжки, на які спокушаються хлопці чи й дівчата, вважаючи їх звичайними пустощами та реалізацією невинних забаганок. Хоча такі факти ведуть на лаву підсудних і інкримінуються злочином, за який належить нести кримінальну відповідальність

Саме таким підсумком закінчилася історія викрадення дитячого спортивного велосипеда для трьох юних мешканців райцентру на Великоберезнянщині.

Побачивши у чужому дворі двоколісний засіб спортивної їзди, хлопці вирішили скористатися звабливою нагодою. Змовившись, організували справу таким чином, аби ніхто не запідозрив їх у скоєному.

Щоправда, від розкриття злочину не застрахований жоден зловмисник. Навіть якщо здійснений він найбезпечнішим, на думку зловмисників, планом та без залишених слідів. Адже наступні обставини складаються іноді непередбачувано. А тому, через кілька днів хлопцям довелося зізнатися у скоєному.

Після завершення слідства крадії опинилися на лаві підсудних. Суд врахував усі складові злочину, обтяжуючі та пом’якшуючі обставини і прийняв рішення, яке передбачене кримінальним законодавством. Найстаршому хлопцеві доведеться відбути рік покарання з позбавленням волі, а двом неповнолітнім присуджено такий же іспитовий строк.

Шкода, що таким чином вступив у повноліття найстарший учасник цієї історії, а молодші також не обійдуться без неприємних плям у своїх біографіях. Хочеться вірити, що вони усвідомили наслідки своїх, задавалося б, пустощів, і зуміють довести, що здатні жити чесно, за моральними і правовим нормами. Але вищезгаданого неприємного та ганебного факту із їх життєпису вже, на жаль, не викреслити…

Хотілося б, щоб і батьки, і школа, і дорослі родичі  та наставники більше уваги приділяли вихованню дітей – це найкраща профілактика таких правопорушень.

Олексій Логойда, помічник прокурора Великоберезнянського району