Українцям порадили запасатися картоплею і бавовною

Експерти вважають, що зараз ціни на картоплю впали до мінімуму, і саме час запасатися цим продуктом на зиму. А через повені в Азії невдовзі значно подорожчають бавовняні вироби.

Експерти пояснюють, що наразі ціни на картоплю досягли свого дна. Аналітик консалтингової компанії “ААА” Марія Колесник впевнена, що зараз саме час купувати цей продукт.

“Найближчим часом картопля може подешевшати в межах 50 коп., але це якщо купувати мішками, – говорить експерт. – Узимку ціни можуть вирости до 6 гривень”.

В той же час, існує думка, що ціни на “другий хліб” зростати більше не будуть, адже ажіотаж навколо нього спав.

Експерт проекту з розвитку овочівництва в Україні Федір Рибалко впевнений, що через пару тижнів картоплю в столиці можна буде купити за 4-4,5 грн. за кг.

А тим, у кого продірявилися простирадла і скатертини, радять задуматися і про покупку текстилю, а також сорочок і футболок. На світовому ринку різко виросли ціни на бавовну. Причина – поганий урожай в Азії через повені.

“Навесні бавовна коштувала 1500-1600 дол. за тонну, у п’ятницю – 2520 дол., сьогодні – вже 2590 дол., і ніхто не знає, коли це зупиниться, – нарікає директор Донецького ХБК Петро Мисливець. – У жовтні очікується подорожчання бавовняної продукції приблизно на 6% .

Нагадаємо, раніше Міністерства економіки заявило, що ЗМІ штучно створюють ажіотаж навколо картоплі, повідомляючи, що її ціна виросла до 6 грн/ кг.

За даними моніторингу цін, який здійснювали органи державного контролю за цінами, станом на 21 вересня у торговій мережі та на продовольчих ринках України картопля коштує в середньому 4,08 грн за кг.

Як повідомлялося, після скандальних відвідин продуктового ярмарку Миколою Азаровим по ринках пройшовся його заступник – віце-прем’єр Андрій Клюєв. За даними уряду, кілограм картоплі в Києві можна купити і за 2 гривні.

tsn.ua