Закарпаття: Мультидисциплінарний догляд для 25 підлітків

Програма “Простір змін” розповідає історії про вдале втілення в життя соціальних та інноваційних проектів, що принесли реальну користь місцевій громаді, – про своїх переможців.
Програма “ПРОСТІР ЗМІН” створена Фондом Арсенія Яценюка “Відкрий Україну” для ідентифікації, підтримки, суспільного визнання активної молоді, що досягає успіху в різних сферах діяльності, пропонує та втілює в життя інноваційні та яскраві рішення. Цього року ми шукаємо небайдужих молодих жінок, чия успішна робота скерована на покращення життя громади. Ми розповідаємо про вже реалізовані успішні проекти, які принесли користь місцевій громаді та мали соціальне значення.

Центр догляду неповносправних підлітків, Закарпаття, Надія Панаіт

Центр “Парасолька” – це заклад мультидисциплінарного догляду для 25 підлітків: виховного, шкільного та проживання підлітків з легким ступенем розумової відсталості та/або функціональними обмеженнями Вільшанського дитячого-будинку інтернату в Закарпатській області.

Центр було придбано за кошти швейцарської асоціації “Мережа Швейцарія-Закарпаття/Україна”, яка делегувала повноваження в реалізації проекту по створенню центру українському партнеру, благодійній організації “Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті”. Головне Управління Праці та соціального захисту населення Закарпатської обласної державної адміністрації, в свою чергу, гарантувало взяти на себе фінансування майбутнього закладу.

Ідея створення закладу виникла в 2002 році у дирекції Вільшанського дитячого-будинку інтернату та благодійної організації “Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті” після серії реалізації успішних проектів у Вільшанському дитячому будинку-інтернаті. Чотири роки потому швейцарська асоціація “Мережа Швейцарія-Закарпаття/Україна” та благодійна організація “Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті” розпочали активно співпрацювати над створенням закладу з догляду за підлітками – випускниками Вільшанського дитячого будинку-інтернату у м.Тячів, яких згідно існуючій системи у віці 18-20 років повинні переводити у психоневрологічний диспансер, що не є адаптованим до прийому цієї категорії підлітків. За існуючою статистикою, підлітки, переведені до психоневрологічного диспансеру, помирають за 2-4 роки, тому що в даному закладі змішані різні категорії поведінкових та психоневрологічних розладів.

З метою соціалізації підлітків місце для центру було вибрано організацією навмисне, так як зазвичай подібні заклади за часів Радянського Союзу розташовували у віддалених від людського ока місцях.

Мета проекту – створення житла для 25 дівчат та хлопців з легким ступенем розумової відсталості з Вільшанського дитячого будинку-інтернату. Молоді люди повинні навчатися самообслуговуванню під наглядом спеціалістів з метою їх максимальної інтеграції в життя центру та їх соціалізації. Метою є також створення міні-ферми та невеличкого городу, який оброблятимуть самі підлітки. Це стало їхнім внеском в роботу даного закладу. Створення декількох трудових майстерень забезпечило їх зайнятість та повноцінне життя в суспільстві (можливі майстерні по виготовленню: ковбас, хліба; килимів, виробів з лози).

На базі центру створений ресурсний центр який дає змогу організовувати не тільки курси для підвищення кваліфікації персоналу, а також волонтерів та практикантів, а й слугує місцем прийому для дітей та персоналу з інших закладів.

Завданням центру є гарантування догляду за підлітками Вільшанського дитячого будинку інтернату враховуючи їх індивідуальні потреби.

Принципи виховного догляду визначаються в залежності від потреб резидента. Вони залежать від рівня його самообслуговування для подальшого визначення супроводу в гігієні, харчуванні, пересуванні та організації дозвілля. Спортивна та культурна діяльність також залежить від рівня розвитку підлітка.

Забезпечити медичний супровід підлітків, а також терапевтичний догляд для підтримки набутих навичок
Забезпечити психологічну допомогу при необхідності за проханням підлітка або ж за висновками персоналу
Забезпечити індивідуальний підхід у вирішенні життєвих ситуацій згідно потенціалу підлітка.
Очікувані вплив та результати реалізації проекту

На сьогоднішній день на Україні не існує подібного закладу для прийому підлітків сиріт з ІІІ-IV категорії. Це пілотний проект до розробки якого об’єдналися спеціалісти з Франції, Швейцарії, Румунії та України. Метою проекту є сприяння подальшому створенню подібних закладів в Україні.

Усю інформацію про цьогорічний проект “Жінки-лідери” від Фонду “Відкрий Україну” Ви можете дізнатися тут. Тут Ви також можете заповнити анкету для участі в проекті.

tsn.ua