Члени ЦВК заявляють, що провести чесні вибори неможливо

Чотири члени Центральної виборчої комісії звернулися з відкритим листом до Президента В. Януковича, в якому йдеться про факти, які перешкоджають проведенню чесних і демократичних виборів. Зокрема в листі зазначено, що розподіл керівних посад в ТВК спотворює колегіальну сутність територіальних виборчих комісій й створює передумови для зловживань.

«Якщо Народна Партія має понад 15% посад голів комісій, Комуністична партія України – понад 9%, ВО «Батьківщина» – понад 16%, то Партія регіонів має понад 32% таких посад, що в рази перевищує представництво будь-якої іншої партії.», – зазначено в листі.

Крім того, члени ЦВК звинувачують владу у втручанні у внутрішні справи політичних партій й створення партій-двійників, як це зроблено в Київській та Львівській обласних організаціях партії «ВО «Батьківщина».

Але найголовнішу загрозу в проведенні чесних виборах члени ЦВК вбачають в самому Законі про вибори, зокрема в його статті 27, яка дозволяє у день голосування, при підрахунку голосів, установленні підсумків голосування та результатів місцевих виборів прийняти рішення виборчої комісії більшістю голосів від присутніх на засіданні (!!!) членів комісії.

Звернення підписали: Жанна Усенко-Чорна, Юлія Швець, Ігор Жиденко, Валерій Шелудько.

zakarpatpost.net