Ярослав Вимазал, мер м.Іглава: Чеська Республіка та Закарпаття мають чимало спільного

У п’ятницю зранку в Ужгороді відбулася історична подія: голови міст Ужгорода Сергій Ратушняк та чеської Іглави Ярослав Вимазал підписали угоду про співпрацю. паралельно чеські гості поділилися враженнями від обласного центру Закарпаття та поспілкувалися журналістами.

— Іглава — дуже красиве місто із замками та цікавою архїітектурою, — розповів, звертаючись до чеського колеги Сергій Ратушняк. — Приємно було побачити там полігон та завод із переробки твердих побутових відходів. Хотілося б і в нас такий облаштувати. та й взагалі, з Чехією Ужгород і Закарпаття об’єднує дуже багато. Для нашого краю чимало добрих справ зробив Томаш Масарик. Крім того чеський архітектор Крупка в Ужгороді спроектував чимало об’єктів, які прикрашають центральну історичну частину міста. Дуже приємно, що нині ми закладаємо ще одну цеглину в європейський Ужгород.

Те, що Чеська республіка та Закарпаття мають чимало спільного підтвердив і мер Іглави. Він зізнався, що коли через місцеві ЗМІ люди дізналися про наміри побратимства з Ужгородом, самі спонукали мера до підписання відповідної угоди і з нетерпінням чекають цієї події.

— Я в Ужгороді вдруге, — каже Ярослав Вимазал. — дуже приємно бачити, що тут залишили свій культурний та історичний слід наші співвітчизники.

Чеський мер також розповів, що до Другої Світової війни їхнє місто населяли німці. А назва його пішла від того, що колись один із німців-шахтарів з видобутку срібної руди вночі наступив на їжака і вигукнув «ігл», що з німецької означає їжак.

За словами мерів міст, найближчим часом Ужгород та Іглава співпрацюватимуть, обмінюючись спортивними, культурними та студентськими делегаціями.

Павло БІЛЕЦЬКИЙ, Європейський медіа-центр