Людство поставило природу Землі на межу знищення

ООН представила свою доповідь, у якій зазначено, що природа планети зараз “стоїть перед обличчям найбільшої загрози знищення з часів загибелі динозаврів 65 млн років тому”.

Природа планети зараз “стоїть перед обличчям найбільшої загрози знищення з часів загибелі динозаврів 65 млн років тому”, йдеться в доповіді ООН, представленій в понеділок на нараді Конференції сторін Конвенції про біологічне різноманіття (СОР-10). Даний захід проходить в японському місті Нагоя.

У доповіді підкреслюючи важливість прийняття невідкладних заходів щодо захисту і відновлення екосистем – лісів, річок, коралових рифів і океанів, життєво необхідних для всього людства. Світ не може допустити знищення цінностей природи, відзначають оонівські експерти і закликають владу різних країн і корпорації “своєчасно заповнювати збиток, що наноситься природі внаслідок економічної діяльності”.

“Нагойском зустріч є частиною зусиль світу, спрямованих на те, щоб привернути увагу до очевидного факту – ми руйнуємо життя на Землі”, – заявив у своєму виступі виконавчий директор програми ООН із захисту навколишнього середовища Ахім Штайнер. Це тривожне звернення підтримав і японський міністр екології Рю Мацумото, головуючий на нараді.

“Ми наближаємося до точки неповернення, коли вже неможливо буде відновити втрати у сфері біорізноманіття, – вважає він. – Світовій спільноті треба розробити узгоджені заходи для досягнення амбітних і одночасно реалістичних цілей”.

У 2002 році учасники Конвенції прийняли рішення забезпечити до 2010 року “суттєве скорочення” темпів втрати біологічного різноманіття на Землі, однак, як було визнано на конференції, ця мета так і не була досягнута.

Нарада в Нагої, яке проходить в рамках Міжнародного року біорізноманіття, покликана визначити нові завдання до 2020 і 2050 років, навколо цієї проблеми йдуть основні дебати. Зустріч триватиме два тижні, в її роботі беруть участь делегати близько двохсот країн.

tsn.ua