Словоблуддя замість реформ. Підсумки парламентських слухань: люди розчарувалися в Тігіпку

«Реформатор» Тігіпко добре вписався до «вертикалі» Віктора Януковича та легко перейшов від красивої риторики до конкретних, але набагато менш красивих, справ.«Головному реформаторові» у владі Віктора Януковича нема чого сказати представникам малого й середнього бізнесу. Старанно створений політтехнологами образ Тігіпко як нового прогресивного політика не пройшов перевірки владою, а всі реформи звелися до знищення підприємництва, інфляції та нестримного росту цін.
 
Всього за кілька місяців президент та уряд привели країну до економічного провалу. Наприкінці вересня у Верховній Раді відбулися парламентські слухання «Економічні реформи: реальність та очікування українського бізнесу». Уряд на них представляв віце-прем’єр-міністр з економічних реформ Сергій Тігіпко.
 
Виступати перед підприємцями та експертами йому було відверто важко – адже ніякими позитивними зрушеннями в економіці ані уряд Азарова, ані влада Януковича в цілому похвалитися не може. Замість обіцяних перед виборами реформ, Янукович, Азаров і Тігіпко продемонстрували політику повного економічного провалу.
 
Не зумівши забезпечити доходи бюджету реальними грошима, влада пішла на додаткову емісію гривні – просто «надрукувавши» від 60 до 70 млрд. грн. пустих грошей. Комунальні тарифи стрибнули аж на 50%, виросла ціна на газ, який споживає населення. Ціни на продукти харчування ростуть темпами, що викликають справжній шок. У підсумку – вереснева інфляція в Україні поставила рекорд останніх 12-ти років.
 
Сергій Тігіпко як «головний реформатор» у владній вертикалі Януковича повною мірою відповідає за цей провал. Крім того, Сергій Леонідович сам був кандидатом у Президенти, і головним його передвиборним гаслом була підтримка малого підприємництва в Україні. Він, як і Янукович, обіцяв малому й середньому бізнесу «режим найбільшого сприяння».
 
Як і Янукович, опинившись при владі, Тігіпко про свої обіцянки забув начисто – замість підтримки та податкових канікул підприємці одержали катастрофічний для малого бізнесу проект Податкового кодексу. Не дивно, що експерти, підприємці та представники бізнесу, які брали участь у парламентських слуханнях, говорили про кризу довіри суспільства до влади. Наталія Королевська, глава Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, відзначила: «Ми знову почули старі пісні від Тігіпко: ми обіцяємо, ми зробимо.
 
Досить. Всі уряди обіцяли підтримку бізнесу, усі йдуть на вибори й розповідають про мораторії, про податкові канікули». Вона нагадала, що, коли опозиція запропонувала ухвалити закон про податкові канікули на 5 років для малого бізнесу, представники влади відмовилися за нього голосувати. «Але ж саме ця обіцянка була розвішана на бігбордах по всій країні!» – обурилася Королевська.
 
Генеральний директор «Укрзернопром-Агро» Євген Ленг, у свою чергу, нагадав, що за багатьма показниками Україна перебуває на рівні таких країн як Нігерія й Конго. І ці позиції постійно погіршуються. «Це, по суті, оцінка, яку світове експертне співтовариство дає і виконавчій владі, і законодавчій», – підкреслив він.
 
Євген Ленг упевнений, що нинішню систему відносин влади та бізнесу треба демонтувати. Як приклад він навів Грузію, де ліквідували більшість контролюючих органів, спростили податкову систему та відкрили двері для інвестицій. Влада не веде реальної боротьби з корупцією – відзначив Президент Центру економічних досліджень Олександр Пасхавер: «Якщо, незважаючи на постійне вдосконалювання законодавства з підприємництва та дерегуляції, ми за характеристиками інвестиційного клімату перебуваємо в самому кінці списку країн, це свідчить про масштаб корупції».
 
Він так само підкреслив, що обіцяючи дати пільги окремим галузям промисловості, які «нічим не кращі за інші галузі», влада консервує неефективну структуру економіки й створює умови для тотального поширення корупції. Ставлення уряду до підприємців у світлі підготовки нового Податкового Кодексу проаналізував шеф-редактор журналу «Бухгалтер» Олександр Кірш. На його думку, яку оплесками підтримали всі присутні, Кодекс створений в інтересах великих компаній на шкоду малому й середньому бізнесу. «За жадібність олігархів буде розплачуватися малий бізнес!», – заявив Кірш.
 
Єдино правильною позицією малого бізнесу, вважає він, буде не надавати «жодної моральної підтримки «тимчасовому уряду», якщо ми хочемо, щоб він дійсно був тимчасовим». Підтримала таку позицію і директор Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук Елла Лібанова. За чий рахунок уряд збирається проводити радикальні реформи – поцікавилася вона.
 
І нагадала, що Сталін провів індустріалізацію за рахунок знищення селян: як би не вийшло, що нинішні реформи будуть проведені за рахунок повної ліквідації малого бізнесу. Підбиваючи підсумки дискусії уряду з економістами, представниками малого й середнього бізнесу, можна сказати: жодних ілюзій з приводу мети та методів нинішньої влади вже не залишилося. «Реформатор» Сергій Тігіпко органічно вписався до «вертикалі» Віктора Януковича та легко перейшов від красивої риторики до конкретних, але набагато менш красивих, справ. Все його перебування в нинішньому уряді свідчить: Тігіпко комфортно працювати під началом Януковича – тому, що вони схожі.
 
Хіба що Сергій Леонідович років на десть молодше. Тобто має всі шанси «переплюнути» свого старшого товариша в умінні обманювати очікування людей. У новому Податковому кодексі не буде жодних пільг для малих підприємців. Про це заявив віце-прем’єр Борис Колесников в інтерв`ю газеті «Коммерсант-Україна». «Ми не передбачаємо податкових преференцій малому бізнесу», – підкреслив він. За словами віце-прем`єра, відмінностей і пільг у сплатах до бюджету бути не повинно. «Всі суб’єкти підприємницької діяльності, починаючи з гіпермаркету і закінчуючи бабусею на базарі, повинні платити однакові податки», – вважає він.
 
Як повідомлялося, натомість міністр економіки опозиційного уряду Олександр Бондар раніше заявляв, що новий Податковий кодекс передбачає пільги та преференції для великого бізнесу. Під час президентської виборчої кампанії Віктор Януковича обіцяв малим підприємцям п’ятирічні податкові канікули. От тобі, бабусе, й Юр’їв день.
 
Олексій БУЛГАКОВ unian.net