Закарпаття: В Ужгороді відроджують мотокрос

Минулого тижня, в обласному центрі пройшли змагання з мотокросу під назвою «Відкритий кубок міста Ужгород». Таким чином у місті відроджують цей вид спорту і відбувається це завдяки ентузіазму спортсменів клубу «Загор Крос Екстрім» та підтримці діючого мера міста.

Мер міста Сергій Ратушняк відкрив змагання. Він привітав присутніх і побажав спортсменам та учасникам мотопробігу гарних стартів, чесних змагань і перемог. Також він пообіцяв підтримувати цей вид спорту для мужніх, сміливих і динамічних людей і докласти усіх зусиль, щоб Ужгород став столицею мотокросу України.

Глядачів і спортсменів також привітали голова Закарпатської обласної організації Партії Промисловців і Підприємців України – Михайло Байко, заступник міського голови – Володимир Химинець, а також Заслужені тренери України, Майстри спорту СРСР – Стефан Газуда та Іван Марека. Організатором виступив обласний осередок ФМУ та ГО «Загор Крос Екстрім».

Змагання пройшли на спортивно-оздоровчій території в мікрорайоні «Західний» вздовж р.Уж (в кінці вул. Загорська), де знаходиться спеціальна професійна траса із штучно насипаних трамплінів, зроблена під мотокрос. Планується, що вона буде постійною. Цього року на трасі вже проводився Кубок України Західного регіону, а також Федерація мотокросу України і Закарпатська Обласна Федерація мотоспорту планує провести тут чемпіонати України з мотокросу і один з етапів чемпіонату Європи.

Наразі стоїть питання про включення мотокросу до олімпійських видів спорту. Крім того, він вже є одним із неолімпійських видів спорту. Мотокрос стоїть в основі таких своїх підвидів, як спідвей, шосейно-кільцеві перегони, мотобол, мотокрос на колясках, кантрі-крос тощо.

Про те, як пройшли перегони, і про учасників, ми поспілкувалися із Майстром спорту України та СРСР, заступником голови Федерації мотоциклетного спорту Закарпаття, членом кросової комісії України з мотоциклетного спорту, тренером збірної команди області з мотоциклетного кросу, а також головним суддею змагань – Віктором Стегурою.    

– Як виникла ідея провести ці змагання?

 – Змагання на «Кубок Мера міста» пройшли вже вдруге. Вперше ми організували їх минулого року. Зазвичай вони відбуваються навесні чи восени. З назви змагань не важко здогадатися, що їх започаткував саме Сергій Миколайович Ратушняк, який і надалі підтримує цей спортивний захід.

– Скільки учасників було цього року?

 – До нас приїхали спробувати свої сили біля 80-ти спортсменів з усієї області. Найменшому з них – 6 років. Вони змагалися в різних вікових категоріях і в різних класах (кубатурах). Від 6 до 8 років – це клас 50 см. куб., з 8 до 12 років –клас 65 см. куб., з 12 до 15 років – кубатура 85 см. Потім з цього віку спортсмени переходять у клас 125 або 500, де вони можуть їздити до 50-ти років.

У наймолодшій групі (6-8 років) перемогу здобув Штефуца Едуард, у класі 65 см. куб. (8-12 років) переміг Стегура Олександр, клас 85 см. куб. (12-15 років) – Андріанов Едуард, у класі 150 повітряне охолодження – перше місце зайняв Отілло Ерделі, в класі 500 повітряне охолодження – Підус Віктор, в класі 150 рідинне охолодження – Шелестай Костянтин, а в класі 500 рідинне охолодження – Матей Олександр, в класі «Ветерани» – переміг Шматок Владислав. Вік у класі «Ветерани» починається з 40 років – це європейський стандарт. Одна кубатура 125 і 500 рідинне охолодження – вони їхали разом. Це ті категорії, які їздяться на чемпіонаті України.

– Хто ж отримав головну нагороду? І які були призи?

– Володарем «Кубку Мера міста» став спортивний клуб «Загор Крос Екстрім», засновником якого є Дроботенко Олексій, а президентом – Підус Віктор. Усі учасники змагань отримали медалі, а команди кубки.

Головним спонсором мотопробігу виступила Партія Промисловців і Підприємців України. Голова Закарпатської обласної організації ПППУ Михайло Байко вручив наймолодшим учасникам змагань подарунки – спортивні костюми, які вони одразу одягли на нагородження. Також міський голова Сергій Миколайович призначив власні грошові премії за перше, друге й третє місця у кожному класі змагань. Змагання пройшли на славу. Сподіваюся, вони стануть доброю традицією. Усі залишилися задоволеними й щасливими, адже головне – участь і бажання прагнути більшого!

Лілія МАТІЦО, газета «НЕДІЛЯ»

zakarpatpost.net