Закарпаття: Підприємцями не народжуються, ними стають

Для  багатьох людей, які втратили роботу, бізнес – єдина можливість заробити гроші. Одноразова виплата допомоги по безробіттю допомагає на початковій стадії розвитку підприємництва.
Починаючи з 2003 року в Рахівському районному центрі зайнятості одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації власної справи отримали 285 осіб, з них 163 жителі сіл та селищ міського типу. Протягом травня-жовтня 2010 року за допомогою служби зайнятості підприємницькою діяльністю почали займатися 25 осіб. Майже усі вони мешканці сіл. 10 осіб підвищували кваліфікацію за програмою «Підприємець-початківець» на базі Закарпатського державного університету. Цього року найбільш поширеними видами діяльності, які обирають майбутні підприємці є послуги з бухгалтерського обліку, перевезення вантажу, торгівля промисловими або непромисловими товарами. Є ряд індивідуальних послуг, серед них: послуги з автодіагностики електронних систем автомобіля, офтальмологічні послуги, послуги з обслуговування ріжучих інструментів.

Одним із найбільш вдалих прикладів організації прідприємницької діяльності за сприянням Рахівського РЦЗ є приватний підприємець Гучканюк Галина Миронівна (на фото). Вона народилася 17.04.1967 року, проживає у смт. Великий Бичків Рахівського району. Бухгалтерський облік є невід’ємною частиною її життя. Галина Миронівна отримала вищу економічну освіту у Львівському сільськогосподарському інституті, за роки роботи бухгалтером набула досвід з якісному ведення бухгалтерського обліку та оподаткування. Крім того, опанувала роботу з комп’ютерною технікою, бухгалтерськими програмами. Другий напрямок діяльності Галини Миронівни – консультаційні маркетингові та навчальні тренінгові послуги. Вона розповідає: «Я отримувала знання в цій галузі упродовж багатьох років. Мені це завжди дуже подобалось  Але початок було покладено ще при навчанні в інституті. Багато знань вичерпано з Інтернету, роботою в якому володію досконало. Спочатку це було моє хобі, а потім я стала застосовувати це на практиці з моїми колегами, знайомими. Завдяки цьому й народилася ідея запровадити ці знання і досвід на професіональному рівні. Я постійно підтримую і підвищую свої знання, тому в мене вже є потенційні клієнти».

Галина Миронівна завдячує службі зайнятості за запрошення відвідати семінари з основ підприємницької діяльності, де вона змогла дізнатися про надання безробітним особам одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності, за отримання сертифікату після закінчення навчання з підвищення кваліфікації за програмою «Підприємець-початківець». Завдяки всім інформаційно-консультаційним послугам та матеріальній підтримці з боку служби зайнятості Галина Миронівна мала нагоду розпочати свою власну справу, яка є сенсом її життя, а це – надання інформаційно-консультаційних послуг по веденню бухгалтерського обліку та маркетингових дослідженнях.

У майбутньому планує залучити на постійну роботу спеціалістів і відкрити консультаційний центр для бухгалтерів, юристів, маркетологів, керівників підприємств.

Народна мудрість говорить: підприємцями не народжуються, ними стають!

Наталія Волошин, начальник відділу активної підтримки безробітних Рахівського районного центру зайнятості