Ужгород: Міліція Закарпаття спрацювала позитивно і під час перевиборів

14 листопада в 11-ти районах Закарпатської області відбулися перевибори в місцеві органи влади, в яких загалом взяло участь 6591 виборців. Як і на попередніх виборах, за дориманням правопорядку на дільницях слідкували правоохоронці. Як спрацювала загалом на виборах закарпатська міліція, журналістам розповів під час “круглого столу” начальник відділу громадської безпеки УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Василь ШВЕНДА.

– Під час минулих виборів закарпатською міліцією була проведена велика рутинна робота щодо забезпечення громадської безпеки, охорони громадського порядку як на самих виборчих дільницях, так і загалом у краї,–каже полковник Швенда. – На підготовчому етапі нами були обстежені всі виборчі дільниці, яких на Закарпатті налічується 791. Акти комісійних обстежень з виявленими недоліками були направлені в територіальні виборчі комісії. В першу чергу ми звертали увагу на питання технічної укріпленості, пожежної безпеки цих об’єктів, аби кожне приміщення мало сейфи для зберігання виборчої документації, аби була відповідна кімната для працівників міліції тощо. Хоча в самих приміщеннях, де відбувалося голосування, міліція, згідно з вимогами закону, присутньою не була і у виборчий процес не втручалася. Наші працівники знаходилися на прилеглій території й забезпечували охорону громадського порядку.

Із цим завданням закарпатські правоохоронці успішно впоралися. Статистика засвідчила, що у дні виборів на Закарпатті в міліцію майже не надходило заяв і повідомлень від громадян про скоєння злочинів. Тобто присутність людей у формі на вулицях населених пунктів спрацювала профілактично. Було також перевірено осіб усіх підоблікових категорій: раніше судимих, схильних до зловживання алкогольними напоями, сімейних бешкетників і т.д. Перевіряли й усіх власників вогнепальної зброї, усі об’єкти дозвільної системи, які працюють з вибуховими матеріалами.

За словами начальника ВГБ УМВС, на виборах 31 жовтня за дотриманням правопорядку в Закарпатті слідкувало загалом 2228 працівників міліції (близько 70 відсотків всього особового складу), а під час перевиборів 14 листопада–близько 165. Самі перевибори відбулися в 37 населених пунктах області по 39 виборчих дільницях. Зокрема, на 11 дільницях в Ужгородському районі, на 6 дільницях у Воловецькому, на 5 — у Хустському, на 6 дільницях Свалявщини та Берегівщини, на 4 — у Тячівському та Іршавському, на трьох у Рахівському та по одній в Мукачівському, Перечинському та Великоберезнянському районах. В основному це були перевибори депутатів місцевих рад, які або набрали на минулих виборах однакову кількість голосів, або на дільницях були виявлені суттєві порушення, й територіальні комісії прийняли рішення про переголосування.

Загалом у перевиборах взяло участь 6591 закарпатців. Більш активно голосування відбувалося у другій половині дня. Активність виборців сягнула за 50 відсотків. Як і на попередніх виборах, порушень громадського порядку та виборчого законодавства допущено не було. Міліція знову спрацювала позитивно.

Загалом в органи внутрішніх справ Закарпаття надійшло 159 повідомлень, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства: 36 з них стосувалися підкупу виборців, 11–про погрози фізичною розправою, 9–про пошкодження майна та агітаційних матеріалів, 6 випадків хуліганства тощо.

Але вибори в краї ще не завершилися. За інформацією Василя Швенди, у січні наступного року відбудуться нові, вже треті за рахунком вибори на одній виборчій дільниці в селі Голубине Свалявського та на чотирьох дільницях у Міжгірському районах. Таке рішення прийняли територіальні виборчі комісії.

А наразі міліція продовжує цілодобово охороняти одну територіальну виборчу комісію в Ужгороді, на якій ще зберігається виборча документація, позаяк тривають спірні питання стосовно результатів виборів на ряді дільниць, де триває перерахунок голосів.

На завершення “круглого столу” начальник ВГБ УМВС Василь Швенда відповів на численні запитання журналістів. А вони стосувалися підсумків роботи закарпатської міліції за 10 місяців цього року, боротьби з самогоноварінням, забезпечення міліцією дотримання правопорядку під час футбольних матчів тощо. Зокрема, на Закарпатті міліція задокументувала вже 50 фактів виготовлення та збуту самогонних виробів, за якими порушено 26 кримінальних справ. На самогонників складено також 3122 адмінпротоколів.

А на кожному футбольному матчі (за статистикою, щонеділі їх відбувається в області 90-130) обов’язково повинні бути присутні карета швидкої допомоги, пожежна машина МНС та не менше двох працівників міліції для забезпечення громадського порядку.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області