Закарпаття: Ужгородських ромів візьмуть на облік

В Ужгороді відбудеться перепис ромського населення, – повідомив на нараді з лідерами ромських громадських організацій Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов у середу, 17 листопада.

Зустріч із ними стала першою серед запланованої низки бесід із представниками національних громад, які мешкають в місті. Йшлося про найпроблемніші питання – передовсім про освіту, працевлаштування та здоров’я ромів. Так, опісля перепису слід провести тотальний медогляд, адже не секрет, що в середовищі ромського населення розповсюджений туберкульоз, – наголошує мер.

Віктор Погорєлов попросив ромських лідерів обрати свого представника у міській владі, аби той спільно з мером вирішував проблеми цієї громади. Водночас уже мають свого депутата – від мікрорайону Радванка у міськраду пройшов Юрій Мандич.

Найближчим часом Віктор Погорєлов має намір відвідати й школи, де навчаються ромські діти, та предметно обговорити можливі там кадрові зміни – вони потрібні для того, аби цигани Ужгорода отримували гідну освіту. Що у перспективі посприяє й вирішенню проблеми із зайнятістю.

Міський голова нагадав і про свій план будівництва житла у районі компактного проживання ромів – для цієї програми є намір закласти  кошти у бюджет 2011-го року.  

Також Віктор Погорєлов повідомив, що є плани в Ужгороді у найближчі роки побудувати сміттєпереробний завод. Коли проект вдасться здійснити, там зможуть знайти роботу близько двохсот людей.

«Ужгородська влада має дбати про всіх, хто мешкає в місті», – акцентував мер, наказавши найближчим часом створити комісію з обліку ромів та з’ясування конкретних шляхів розв’язання проблем цієї національної громади, – повідомила прес-секретар Ужгородського міського голови Алла Хаятова.

zakarpatpost.net