Іван Риляк, НОК України (Ужгород): Закарпаттю треба поборотися із Львівщиною за Олімпіаду-2022

Ще немає ніякої гарантії про те, що зимові Олімпійські ігри 2022 року відбудуться на Україні, але основні області, де можливе проведення таких серйозних змагань, а це – Закарпатська та Львівська, вже розпочали між собою конкурувати за те, щоб «перехопити» якомога більшу кількість видів спорту. Хто переможе, тому дістанеться більше коштів, інфраструктури і нових робочих місць.Нині ж усе йде до того, що 80% видів спорту дістанеться саме Львівщині.

Проте у Закарпаття є шанс зменшити цей відсоток сусідів. Про це повідомив журналісту KarpatNews голова Закарпатського обласного відділення НОК Іван Риляк:

«Олімпіада Україні потрібна в будь-якому випадку. Це – велика честь для будь-якої країни світу. Якщо нам таки довірять її проведення, то, вважаю, що оце позитивно позначиться на усьому зимовому спорті краю: «підтягнуться» наші гірськолижні спортсмени, інфраструктура, тощо. На мій погляд, закарпатські спортсмени-представники зимових видів спорту, тому й демонструють слабкі результати, що тренуються десь по світу – лише не вдома. Якщо Олімпійські ігри будуть у нас, а ми в це дуже віримо, то це – найбільше і найкорисніше, що може отримати Україна після «Євро-2012». Ми вже побачили, що означає для нас така футбольна подія. Без цього нічого б не зрушилося з місця. А так, вже будуються аеропорти, залізниці, дороги, готелі, стадіони… Так само буде, якщо ми прийматимемо Олімпійські ігри. Ви тільки уявіть собі, наскільки може збільшитися потік туристів у Карпати. Добре буде, якщо ми трохи поборемося із Львівською областю і «перетягнемо» від неї якомога більше видів спорту. Бо сьогодні так виходить, що 80-90 % спортивних змагань матиме Львівщина, а ми – 10-20%. Хочеться, аби ми отримали більше можливостей.

Усвідомлюю, що з Львівщиною Закарпаттю буде важко боротися. Вони вже щось мають із необхідної інфраструктури. До прикладу, у Тисовці вже діє мала олімпійська база, де є три фірмові трампліни для стрибків на лижах: 75, 90 і 110-ти метрової висоти. Вони, щоправда, вже застаріли, але все ж вони є. Львів’яни планують їх усіх зносити і будувати нові. Ці трампліни мають бути світового стандарту. За гірськолижні види спорту ми не переживаємо, вони будуть у нас, оскільки на Львівщині просто немає таких унікальних гір, як Гимба та Великий Верх. Проте, повторюся – хочеться більшого…».

Віктор Тар, KarpatNews.in.ua