Закарпаттю потрібно визначитися з пріоритетними видами спорту

Уперше в історії України Закарпатську область у статусі президента НОК України відвідав Сергій Бубка. Сергій Назарович – дуже знаменита у світі людина. Він встановив 35 світових рекордів, 10 разів вигравав чемпіонати світу. Це жива легенда.

Сергій Бубка в Закарпатті ознайомився з можливостями нашого краю щодо природних даних та ставленням керівників обласної влади до розвитку спорту та спортивної інфраструктури.

Президент НОК України переконався, що в Закарпатті за невеликий проміжок часу з’явилося кілька серйозних об’єктів спортивного призначення як зимових, так і літніх видів спорту, а також загального розвитку. Тільки за останні 3-4 місяці у нас відкрито 19 спортивних майданчиків із штучним покриттям. У Берегові здано в експлуатацію першу частину великого спортивного комплексу, рівень якого відповідає європейському. Коли буде здано другу частину, то цьому комплексу, скоріше за все, не буде рівних в Україні. До нього входитиме футбольний стадіон рівня другої-першої ліги, три спортивні майданчики зі штучним покриттям, два тенісні корти з відповідним покриттям, два волейбольні майданчики зі штучним покриттям, два басейни (один закритий), спортивний зал, готель, дитячі майданчики тощо.

На околиці Ужгорода в с.Баранинці відкрито спорткомплекс «Зінедін», в якому вже функціонує 25-метровий басейн, два спортивні зали для ігрових видів спорту, зал для шейпінгу. Тут є два майданчики зі штучним покриттям. На черзі – два тенісні корти, зал для спортивних танців із спеціальним покриттям, кілька спеціальних майданчиків для занять із різних видів спорту, реабілітаційні кабінети. Усі роботи виконані на рівні європейських стандартів. На черзі – басейн у спорткомплексі «Буревісник». Варто згадати й стадіони в Середньому, Волівці, Чопі, лижні центри – «Красія», «Поляна», «Синяк», споруджені гірськолижні траси у Воловеччині, Міжгірщині, Рахівщині. В Ужгороді розпочинається будівництво льодового палацу.

Але все це будувалося не під Бубку. Це будувалося для загального користування, у першу чергу – для дітей і спортсменів вищої спортивної майстерності. Сергій Назарович пообіцяв знайти кошти для заміни легкоатлетичних секторів на ужгородському стадіоні «Авангард». Це великий плюс, але чекати, поки нам хтось щось зробить, нема сенсу. Потрібно, не знижуючи темпів, продовжувати будувати спортивні об’єкти світового рівня. Закарпаттю потрібно визначитися з пріоритетними видами спорту. У чому ми сильні? У зимових видах – фрістайл (актробатика), сноуборд, лижні гонки, гірськолижний спорт, фрістайл (могул). Треба будувати лижні стадіони для бігових лиж і біатлону, гірськолижні траси, трампліни для стрибків, спеціальні траси для фрістайлу (могул) та майданчики для фрістайлу (акробатика), а також траси для сноубордистів. У Закарпатті є принаймні 3-4 місця, де можна спорудити об’єкти, які були перераховані вище, зокрема Боржавські полонини на кордоні Волівеччини–Міжгірщини, Рахівщина. До них додати хороші під’їзні шляхи та готельну інфраструктуру. При сучасній техніці й кліматичних умовах цих регіонів принаймні 5 місяців гарантовано завантаження спортивних баз. А це колосальна економія коштів для держави, яка витрачає їх на підготовку спортсменів за кордоном. По-друге, це великі надходження до бюджету області, по-третє, це робочі місця для гірського населення, по-четверте, це імідж Закарпаття на міжнародному рівні, що знову ж таки повернеться черговими інвестиціями й додатковими надходженнями до казни.

Заміна покриття на бігових доріжках та інших легкоатлетичних секторах ужгородського стадіону «Авангард» відкриє двері для участі спортсменів багатьох країн у легкоатлетичному турнірі «Дружба». Крім того, збільшиться потік спортсменів, які проходитимуть підготовчий збір у не туристські місяці – жовтень-листопад та березень-квітень. Слід подумати (поки що) про спорудження комплексу для занять і змагань фехтувальників. У нас є кілька членів національної, молодіжної та юнацької збірної України з цих видів спорту. Потрібно створювати умови й виходити на більш високий рівень. Далі дзюдо, вільна боротьба, футбол, теніс. Інші види повинні доводити свою здатність на конкуренцію. Головне, налаштуватися на роботу. Ми багато років говорили, тож прийшов час роботи. Влада області показала приклад – 19 майданчиків за півроку. Планка піднята високо.

Сергій Бубка, перебуваючи на Закарпатті, зробив для себе висновки. У Закарпатті, на противагу іншій західній області, значно менше говорять, але більше будують, менше обіцяють – більшого досягають. У всякому разі, Сергій Назарович задумався над тим, кому віддати пріоритет до подачі заявки на проведення зимових Олімпійських ігор-2022, бо держава не може за когось усе робити.

У Закарпатті підібралася команда з державницьким підходом, яка спроможна вирішувати серйозні завдання.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, “Спорт Тайм”