Закарпаття: На селекторній нараді в Ужгороді говорили про ситуацію на річках краю та вжиті протипаводкові заходи

У четвер, 9 грудня, в Ужгороді під головуванням першого заступника голови Закарпатської облдержадміністрації Івана Бушка відбулась селекторна нарада, на якій йшлося про ситуацію на річках області та вжиття протипаводкових заходів в області. У нараді взяли участь керівники місцевих органів самоврядування та профільних управлінь облдержадміністрації.

Як повідомив начальник обласного управління меліорації і водного господарства Володимир Чіпак, через сильні зливи в області відбулось підтоплення сільгоспугідь та дворогосподарств Рахівського, Тячівського, Міжгірського, Іршавського, Хустського та Виноградівського районів. На річках Тиса та Боржава у четвер-п’ятницю очікується підйом води, втім історичного рівня перевищено не буде. Складнішою буде ситуація на Латориці. Прогнозується, що в Чопі річка підніметься вище   історичного максимуму.

Начальник обласного гідрометеоцентру Василь Маківчук інформував, що вже у четвер ввечері очікується різке похолодання, кількість опадів зменшиться до 15 мм на добу. Опісля, за день-два погодні умови покращаться, опади припиняться.

Під час селекторної наради представники районів доповідали про ситуацію в регіонах.

Рахівський район. Вночі випало 100 мм. опадів, а всього за останні три доби – більше 210 мм. Рівень Тиси піднімався з 4-тої ночі. Водою затоплено дорогу до сіл Білин та Костилівка. До села Богдан її зруйновано. З цього села вже відселено мешканців п’яти будинків у санаторій «Гірська Тиса». У районі майже в половині шкіл припинено навчання.

Тячівський район. Найскладніша ситуація у селах Бедевля, Вільхівка – де є загроза прориву дамби на річці Теребля. В зоні ймовірних підтоплень майже півтори тисячі людей, 200 – вже відселено. Аварійно-рятувальні бригади почали укріплювати дамби мішками з піском. Руйнування берегоукріплень фіксується у Тарасівці, Широкому Лузі, Комсомольську та Лопухові. Частково зруйновано дорогу до сіл Кричево та Лопухово. 400 дворогосподарств підтоплено в Углі.  Надзвичайна пригода сталася поблизу Ганичі, де водій вантажівки, що перевозив у балонах скраплений газ, не впорався з керуванням. Машина впала в річку Тересва. Водія й досі не знайдено. Між Бедевлею та Тячевом припинено рух автомобілів через підтоплення дороги. Частково відсутнє електропостачання у Буштині, Бедевлі, Лопухові, повністю – у Широкому Лузі.

Іршавський район. У селах Вільхівка, Кам’янське, Заріччя, Луково Брід, Загаття та частково місті Іршаві підтоплено 450 дворогосподарств та 1600 гектарів сільгоспугідь. Найскладніша ситуація у Вільхівці, звідки відселено 12 сімей. До кінця дня ще близько 50 родин будуть змушені переселятися.  У цьому селі 700 метрів дамби – під водою. Перекрито ділянку дороги Іршава-Хуст та Заріччя-Виноградово. В частині шкіл припинено навчання.

Міжгірський район. Підйом води спостерігається на Тереблі та Ріці. У Колочаві існує загроза руйнування початкової школи. Все майно вивезено, навчальний процес зупинено. У селі затоплено 3 дворогосподарства. До урочища Герцові зруйновано дорогу, у Буковці пошкоджено міст. Можливо сьогодні буде перекрита дорога Воловець-Міжгір’я.

Виноградівський район. У Великих Ком’ятах підтоплено 15 дворогосподарств, у цьому ж селі водою топить угіддя. Через ймовірний прорив дамби у селі Боржавське розпочато роботу з її укріплення. Між селами Великі-Ком’яти перекрито рух.

Хустський район. У Данилові підтоплено 50 дворогосподарств. До сіл Сокирниця та Драгово перекрито дорогу. У останньому – руйнується дамба на річці Теребля. У Стеблівці та Кривій затоплено 250 гектарів сільгоспугідь.

Мукачівський район. Водою затопило 12 дворогоподарств Кольчині та 5 у Кленовці. Пошкоджено міст у Чинадієві. До Кльочків затопило дорогу. У селах Зняцьово та Ракошино, які у травні та червні потерпали від паводку, ситуація стабільна.

Берегівський район. В ряді сіл затоплено 225 гектарів сільгоспугідь.

За результатами наради визначили ряд першочергових заходів щодо ліквідації наслідків стихійного лиха. Згідно з дорученням першого заступника голови обласної адміністрації Івана Бушка приведено у підвищену готовність служби облводгоспу, МНС, Служби автомобільних доріг області, аварійні бригади органів місцевого самоврядування. Цим службам доручено терміново організувати відкачку води з будинків та підвальних приміщень. Керівникам районів доручено  організувати підвіз води та забезпечити продуктами харчування населення підтоплених сіл. Також доручено відновити безперебійне електропостачання та  рух на автошляхах області.

– Головне наше завдання сьогодні – оперативно відреагувати на ситуацію та зменшити  наслідки паводку. Треба зробити все можливе, щоб мінімізувати збитки та убезпечити закарпатців від водного лиха, – резюмував Іван Бушко.

Прес-центр ОДА