На Закарпатті через тривалі дощі й паводок активізувалися зсувні процеси

Як повідомив помічник начальника Головного управління МНС України в Закарпатській області Федір Філіп, за поки що не підтвердженою інформацією, у селі Буковець, Міжгірського району зсув грунту дістався до житлового будинку.

Про ймовірні пошкодження – поки що не повідомляється. Учора в тому ж таки селі Буковець сталися ще два незначні зсуви на на проїжджу частину дороги Буковець-урочище Закобза. Проте проїзд автотранспорту було забезпечено.

В зоні ймовірного зсуву зараз також знаходяться 5 житлових будинків у Хустському районі Закарпаття. Стався зсув грунту біля села Вільшани (Хустський район). Там зсунулося 650 метрів кубічних землі.

У Тячівському районі через сильні опади та перезволоження грунту ще 8 грудня активізувався зсув на автодорозі Колочава-Усть-Чорна-Калини-Бедевля. Довжина зсуву сягає 4 метри, ширина – 8. На 2 години був припинений рух транспорту. Вранці 9 грудня тут стався ще один зсув грунту. Загалом у цьому районі 3 зсувонебечні ділянки.

Також поблизу села Біловарці Тячівського району через просідання ґрунту пошкоджено газопровід середнього тиску (діаметр труби 300 мм), внаслідок чого без газопостачання залишились три населені пункти (с.Грушово, с.Терново, та с.Біловарці). Через відсутність електропостачання не працює 8 АТС.

Міжгірський район. В селі Колочава внаслідок підвищення рівня води відбувається ерозія берегової смуги в районі школи, ймовірний зсув грунту. Тому навчальний процес у Колочавській ЗОШ призупинено.

Окрім того, на Закарпатті з часу паводків пройшло вже 5 селевих потоків. За інформацією закарпатського Автодору селі пошкодили деякі ділянки дороги Усть-Чорна-Лопухово та дорожнє покриття в Рахівському районі на дорозі Мукачево-Рогатин. Загалом в області пошкоджено близько 2 кілометри доріг.

Віктор Тар, KarpatNews.in.ua