Пляжі в Єгипті знову відкриті: у нападах акул винні люди

На пляжах готелів єгипетського курортного міста Шарм-еш-Шейх почалася установка оглядових вишок. Як повідомив у середу губернатор провінції Південний Синай Мухаммед Абдель Фаділь Шуша, цей захід безпеки спрямований на попередження загрози нападу акул у Червоному морі. Губернатор також розпорядився знову відкрити пляжі для купання.
Нагадаємо, пляжі були закриті після того, як на початку грудня від укусів акул постраждали троє росіян і українець. Незабаром пляжі знову відкрили, але коли там же від укусів акули загинула німкеня, купання знову було заборонено.

Згідно з рішенням губернатора, відновлення роботи пляжів в курортному місті і, в першу чергу, в районі затоки Наама Бей, де були зафіксовані випадки нападу акул на людей, буде відбуватися поетапно і за умови суворого дотримання жорстких правил безпеки.

Шестиметрові вишки встановлюються на відстані 100 метрів одна від одної, причому кожна буде працювати від світанку до заходу сонця і забезпечуватися біноклями та іншими оптичними приладами для спостереження за морем. Рятувальники на вишках стануть відстежувати можливі появи акул.

Крім того, в найбільш небезпечних для купання місцях будуть встановлені щити з попередженнями, в готелях також розмістять оголошення, що забороняють постояльцям годувати рибу в морі. Для рятувальників буде проведено інструктаж про правила поведінки та надання першої медичної допомоги у разі нападу морських хижаків.

Запроваджуються й більш жорсткі правила користування туристичними човнами і катерами, проти власників яких у разі порушення встановлених норм будуть застосовуватися суворі заходи впливу, аж до відкликання ліцензій. Встановлюється контроль за скиданням відходів, особливо харчових, з проходячих судів.

Тим часом, єгипетська влада заявила, що історія з акулами ніяк не відбилася на туризмі в Шарм-еш-Шейху, де готелі як і раніше переповнені, особливо зараз, перед різдвяними і новорічними святами. За іншими ж даними, після серії нападів акул в районі узбережжя Червоного моря приплив іноземних туристів в регіон впав в середньому на 20%.

У тому, що акули їдять людей, винні самі люди

Група вчених, що вивчають в Єгипті причини незвичайної агресивності акул, підготувала свій висновок. На думку фахівців атаки акул пояснюються трьома основними факторами.

Перший з них – часті випадки прикорму хижаків людиною.

Друга причина полягає у неконтрольованому вилові риби в ареалі проживання акул. Через це акулам перестає вистачати традиційної їжі, і вони змушені переміщатися ближче до берега, полюючи на людей.

Крім того, свою роль у розвитку ситуації зіграло і нещасливе судно з партією овець, яке пройшло через Червоне море більше місяця тому. Скидання в море туш загиблих тварин також залучило хижаків до узбережжя.

Фахівці відзначають, що акули при всіх своїх хижих звичках і агресивності дуже консервативні в їжі і вважають за краще харчуватися різною рибою, зокрема, тунцем, кальмарами, молюсками, а також харчовими відходами з камбузів проходячих судів. Людина не входить в традиційний ланцюжок їх харчування, тому випадки цілеспрямованого нападу морських хижаків на людей вкрай рідкісні, пише Newsru.

Обозреватель