Справжнє шампанське на Новий рік ще треба відшукати

Одна з головних ознак новорічного столу, шампанське, насправді може являти собою газовану алкогольну рідину. Журналісти спробували з’ясувати, чи можна пити пойло, яке в Україні видають за шампанське.

Напівсолодке дешеве вино з бульбашками, за словами спеціалістів, вигадав Іосиф Сталін. Нібито, коли він спробував шампанське, воно здалося йому кислим. Тому Сталін попросив зробити його більш солодким.

В Україні й досі шампанське готують за “рецептом Сталіна”. Тільки два заводи виготовляють напій традиційним способом, який був започаткований на його батьківщині – французькій провінції Шампань.

Шампанізація – досить дорогий процес для виноробів, тому, щоб заощадити, шахраї штучно газують вино вуглекислотою. В святкові дні така газировка з’являється на полицях супермаркетів з помітно низькою ціною.

За словами маркетологів, вже один погляд на етикетку може допомогти відрізнити неякісну продукцію.

“Може бути написано “совєцьке іскристе”, не “совєцьке ігристе”, не “совєцьке шампанське”, а – “совєцьке іскристе”, – зазначають експерти.

Якість 14 найпопулярніших вітчизняних ігристих вин журналісти вирішили перевірити в лабораторії.

Тест підтвердив, що  вітчизняне газироване вино відповідає стандартам.  Але якщо ви хочете в новорічну ніч смакувати справжнє шампанське професіонали радять не заощаджувати на власному здоров’ї і замість українського ігристого купувати закордонне.

Авжеж, це не дешево. Французьке ігристе вино можна купити від 150 гривень, шампанське від 450-500гривень.

Як відзначають експерти, головне у відношенні і шампанського і будь-якого іншого алкоголю – це не купувати його з рук, не купувати у якихось кіосках або маленьких магазинчиках сумнівного походження. У таких випадку шансів нарватся на підробку дуже багато, при чому не тільки на неякісний продукт, а й на небезпечний.

tsn.ua