Все про соціальні виплати та пенсії у Новому 2011-му році

Минулого тижня депутати прийняли держбюджет на 2011 рік. Як завжди, в нього закладено зростання прожиткового мінімуму для всіх категорій громадян, а значить і всіх видів соціальних виплат. У Мінпраці та соцполітики нам розповіли, кому яких збільшень чекати в наступному році.
4 питання про пенсії

1. Як буде змінюватися розмір мінімальної пенсії наступного року?

Відповідно до Закону «Про держбюджет на 2011 рік», з 1 січня мінімальна пенсія складе 750 грн., з 1 квітня – 764 грн., з 1 жовтня – 784 грн., а з 1 грудня – 800 грн.

2. Яка мінімальна пенсія буде, якщо стаж перевищує норму?

Порядок нарахування пенсії за понаднормовий стаж був встановлений ще в 2005 році і з тих пір не мінявся: за кожний рік стажу передбачена доплата в 1% від фактичного розміру пенсії, яка вже була нарахована з урахуванням стажу та заробітку. Але ця сума не повинна перевищувати 1% від мінімальної пенсії (зараз це 7 грн. 34 коп., а з 1 січня буде 7 грн. 50 коп.).

3. Чи зміняться пенсії для працюючих пенсіонерів?

Ні. Ніяких змін в законодавстві з цього питання не відбулося.

4. Чи будуть зростати розміри надбавок до пенсій? Наприклад, учасникам бойових дій, інвалідам і т. д.

Так. Ці надбавки «прив’язані» до ПМ, вони становлять певний відсоток від нього. Зростає прожитковий мінімум – збільшуються і надбавки до пенсій.

Оклади виростуть не у всіх

Держбюджетом на наступний рік передбачено поступове підвищення прожиткового мінімуму для працездатних і мінімальної зарплати з нинішніх 922 – до 1 грудня 2011 року до 1004 грн. Вже з 1 січня мінімальна зарплата зросте до 941 гривні. Традиційно слідом за мінімалкою уряд піднів і оклади бюджетників (з грудня оклад працівникам 1-го розряду був підвищений до 600 грн.).

Але з 1 січня підвищення не буде – уряд просто не встиг розглянути і прийняти відповідне рішення, оскільки депутати досить оперативно проголосували бюджет. У той же час, у розмові з «Сьогодні» в Мінпраці та соцполітики не виключили, що оклади будуть підняті в новому році заднім числом, як це вже було навесні 2010-го. Поки ж у більшості бюджетників оклади залишаються на колишньому рівні. А ось працівникам 1-7 розрядів буде невеликий плюс. Так як їх розрахункові оклади (оклад 1-го розряду, помножений на відповідний розрядний коефіцієнт ) не дотягують до мінімальної зарплати, то з 1 січня їх оклади за штатним розкладом будуть автоматично підтягнуті до мінімалки, тобто з нинішніх 922 до 941 грн.

Job.ukr.net