Закарпаття: Поява нового сміттєзвалища для Ужгорода вперлася …в землю!

Ситуація на полігоні побутових відходів у Барвінку – наразі єдиному сміттєзвалищі в Ужгороді – складна. Уже найближчим часом слід будувати хоча б один цех для сортування сміття, аби зменшити навантаження на полігон, – акцентує Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов.
“У перспективі ми плануємо організувати новий полігон – вже європейського зразка. Але зробити це в короткий строк нам заважає земельне питання – зокрема, тяганина з документами на оформлення земельних відносин. Тому наразі продовжуємо експлуатувати вже існуючу ділянку. Але для того, щоб її утримувати, нам потрібно здійснити кардинальні зміни. На полігоні впродовж останніх років нічого не робилося для вирішення проблеми, і сміття нагромаджувалося стихійно. Це ж, у свою чергу, без відводу газів може призвести до самозаймання. А відтак – є небезпека запалення сусідньої ділянки лісу. Сьогодні ми проводимо низку переговорів із декількома компаніями, які утилізують цей газ. Є намір зробити на полігоні 25 свердловин, аби вирішити проблему”, – розповідає мер.

“Погано, що ми не можемо там побудувати сміттєпереробний завод. Позиція обласної влади така: рекультивувати цей полігон – закрити його шаром ґрунту, зробивши відвід газів. Тобто, припинити там будь-які дії до кращих часів. Власне, у світі є така практика. Використовувати ж його будемо до тих пір, поки не буде готовий новий полігон. І це питання, сподіваюся, року”, – каже Віктор Володимирович.

Міська влада провадить переговори, зокрема, з підприємством, яке працює з відходами у Виноградові та Мукачеві. Єдина проблема – це серйозне підвищення для населення вартості вивозу сміття. Якщо нині ціна за цю послугу – близько 5 гривень, то у разі підписання договору з фірмою, вона може підскочити до 14-ти гривень. Та все ж наприкінці січня – початку лютого є намір зустрітися, і якщо будуть знайдені точки перетину, можлива організація спільного підприємства. Але вимога така: фірма повинна буде привести в Ужгород достатню кількість контейнерів, нових машин та обладнання. “Загалом же проблему сміття ми повинні вирішити, і ми це зробимо”, -наголосив міський голова, констатуючи, що протягом останніх років в Ужгороді системно нічого не робилося для вирішення цієї проблеми, – повідомляють в прес-службі Ужгородської міської ради.

Мукачево.net