На Закарпатті перебуває голова Державної архівної служби України Ольга Гінзбург (ФОТО)

У четвер, 27 січня, керівник Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида зустрівся з головою Державної архівної служби України Ольгою Гінзбург, яка вперше перебуває в області з робочим візитом. Предметом розмови стали проблемні моменти в діяльності державних архівних установ краю.

Не секрет, що ці заклади упродовж тривалого часу працюють в умовах значного недофінансування. У цілому в країні нині надзвичайно гостро стоїть питання забезпечення архівних об’єктів відповідними приміщеннями, охороною та опаленням. На усе це коштів в державному бюджеті бракує. Немає грошей і в областях. Керівництво Державної архівної служби України також докладає усіх зусиль аби зберегти кадровий потенціал відомства.
– В умовах загальної кризи, зменшення на 10 відсотків фінансування нашої служби та проголошеної Урядом оптимізації видатків, найголовніше наше завдання – зберегти штат працівників архівів, – відзначила Ольга Гінзбург. – Адже щороку кількість архівних документів збільшується, а отже ускладнюються поставлені перед Службою завдання та зростають навантаження. Економічна ситуація в Україні з кожним роком покращуватиметься. Відповідно, ми вже нині держава повинна думати про майбутнє.
Одним із пріоритетних напрямів роботи Держархіву області є створення мережі трудових архівів та зміцнення їхньої матеріально-технічної бази. Якщо у 2008 році на Закарпатті діяло 12 таких закладів, то в 2010–му – вже 28. І робота у цьому напрямку триває: ще 7 трудових архівів перебувають у процесі організації. Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида наголосив: «Для Закарпаття створення мережі трудових архівів – дуже важливе питання. Адже в області працюють десятки багатотисячних підприємств, які нині з різних причин не діють. Не секрет, що чимало людей у питаннях отримання довідок про трудовий стаж чи заробітну плату мали певні труднощі. Тому створення мережі трудових архівів – на часі».
Голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида пообіцяв усіляку підтримку архівним закладам краю.

Прес-центр ОДА