Закарпаття: Одне з відділень Чопської лікарні відремонтували лише завдяки благодійникам із-за кордону

Що не кажіть, а здача капітально відремонтованої будівлі медзакладу – приємна подія не лише для району, тим більше в умовах кризових явищ. Й відрадно, що на тлі певної девальвації загальнолюдських цінностей є меценати, для яких добра справа – не пустий звук, а допомога – не балачки. Мова про благодійний фонд «Доркас», слава про добрі справи якого уже протягом 14 років шириться та приносить радість жителям району.

Ось і  цього разу активісти міжнародного фонду вирішили допомогти в облаштуванні відділення терапії № 2 у м.Чоп, яке  давно потребувало капітального ремонту. Ще б пак, варто навести лише той факт, що до 59 року минулого століття саме тут була …конюшня. Кількома реченнями описати стан будівлі до початку робіт таки складно. Нині ж усе кардинально змінилося. Незабаром у кімнатах буде облаштовано три палати для 24 хворих, кабінети та відділення “швидкої допомоги”, яке, поки що, займає три невеличкі кімнатки у сусідній будівлі.

Як  розповіла нам диспетчер “швидкої”  Людмила Галишич, яка саме заступила  на чергування, лікарська та фельдшерська бригади невідкладної допомоги обслуговують 16 населених пунктів району. Минулоріч медики виїжджали на 3949 викликів. Уже на другу годину вівторка бригади відреагували на 9 викликів. До речі, одна “швидка” відвезла пацієнта в Ужгород із підозрою на запалення апендициту, інша виїхала в Червоне. Умови роботи, ніде правди діти,  жахливі: стіни вкриті пліснявою, штукатурка відвалюється, кімнатки опалюються камінами, всі зручності – на подвір’ї. Й то-му так щиро та тепло лікарі та фельдшери зустрічають меценатів, щораз дякуючи їм за такий подарунок. А дякувати таки є за що.

Бригади працівників місії  Закарпатської  реформатської церкви “Добрий самаритянин” (керівник Василь Катко) розпочали роботи у серпні минулого року. Загалом, за словами головного куратора Ужгородського реформатського церковного округу, координатора гуманітарних проектів дитячого будинку “Милосердя”, депутата районної ради Йожефа Баторі, у реконструкцію аварійної будівлі було вкладено 200 тисяч гривень. Протягом п’яти місяців робітники повністю замінили підлогу, виконали всі зовнішні та внутрішні штукатурні роботи, встановили сантехніку, плитку, світильники, вікна, двері тощо.

І ось  у вівторок, напередодні  Водохреща, головному лікарю ЦРЛ № 1 м.Чоп  Наталії Худан були передані ключі  від приміщення. Без пафосних торжеств із перерізанням стрічки, але, тим не менше, в дуже теплій та щирій атмосфері за участі начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення РДА Роберта Форкоша, заступника головного лікаря з лікувальної роботи Лариси Шинкаренко, керівника місії “Добрий самаритянин” Василя Катка. За кілька тижнів будуть завезені й меблі, а районна влада обіцяє зробити в закладі електроопалення.

Що  ж, рік розпочався з приємних подій. І, як кажуть, як почнеш, так він і  пройде. Усі присутні були лише “за” такий розвиток подій.

Тетяна  Павлова, “Вісті Ужгородщини”