Закарпаття: Міська книгозбірня — осередок культурного життя міста над Латорицею (ФОТО)

Шанувальники красного письменства стали активними учасниками одразу двох творчих акцій, які проходили минулого тижня у Мукачівській міській книгозбірні.

Відбувся літературний подіум „У дзеркалі слова” за участі відомих українських письменників, членів Національної Спілки письменників України: письменника, літературознавця, директора видавництва „Ярославів вал”, співголови координаційної ради Міжнародного конкурсу з української мови ім. П.Яцика, лауреата Національної премії України Михайла Слабошпицького, поета, прозаїка, лауреата літературної премії ім. В. Сосюри, журналіста Павла Вольвача, поетеси, лауреатки премій ім. Нитченка та Коцюбинського „Тріумф”, радіожурналістки Світлани Короненко, прозаїка, публіциста, видавця, лауреата обласних журналістських премій ім. М. Бабидорича та „Лицар Срібної Землі”, міжнародної літературної премії „Карпатська корона”, обласної літературної премії ім. Ф.Потушняка Мирослава Дочинця та поета, прозаїка, журналіста, лауреата літературної премії імені Зореслава, двічі лауреата Почесної відзнаки „Лицар Срібної Землі” Сергія Федаки.

У цікавій співбесіді письменників з читачами вдалося торкнутись багатьох больових точок нинішнього літературного процесу і стану української книжки на сьогоднішній день. Павло Вольвач і Світлана Короненко зачитували власні поезії, Мирослав Дочинець презентував новий роман „Вічник. Сповідь на перевалі духу”, а Сергій Федака ділився творчими планами на майбутнє. Злива запитань нахлинула на письменника Михайла Слабошпицького, у відповідях якого було місце і публіцистичним відступам, і літературному аналізу, і фактам, які стосуються різних сторін творчої реалізації людини.

„Що таке творчий процес?”, „Як народжує свої твори письменник?”, „Чому так мало творів українських письменників на полицях книжкових магазинів?”, „Якою Вам бачиться нинішня літературна ситуація в Україні?”, „Які Ваші творчі задуми на майбутнє?” це лише декілька з багатьох запитань, які мукачівці задавали гостям з Києва. І навіть після закінчення зустрічі, яка тривала понад дві години, у залі тривало творче піднесення. Письменники роздавали автографи, дарували власні книги, відповідали на запитання.

У вітальному слові до почесних гостей директор книгозбірні Ольга Андріївна Стадник висловила щире сподівання, що така зустріч є вдалим початком плідної співпраці між письменниками і бібліотекою у новому 2011 році. У невимушеній атмосфері літературної вітальні пройшла і зустріч з мукачівським поетом Володимиром Масловим, який презентував 29 січня свою першу поетичну збірку „Мысли души”. Своєрідний діалог між поетом і присутніми у залі тривав понад півтори години: автор розповідав про себе, читав свої поетичні твори, він виконував на гітарі власні пісні та відповідав на питання.

Слова похвали та побажання реалізації творчих планів звучали у виступах колег по перу: Мар’яни Лиховид, Олександра Дулішковича, Тетяни Рибар та читача бібліотеки Василя Нагірного. Вразив присутніх і виступ гостя з Ужгорода – композитора Сергія Соболя, який розповів цікаву історію знайомства з творчістю В.Маслова та виконав пісні на його вірші.

Ось так, з цікавими зустрічами і презентаціями розпочався творчий рік бібліотеки, у планах якої ще багато не менш захоплюючих творчих акцій.

Тетяна Туряниця, провідний бібліотекар сектору краєзнавчої літератури Мукачівської центральної міської бібліотеки ім. О.Духновича, “Мукачево”