Верховина: Приїхали, побачили і …відпочили!

Розвиток туризму на Верховині є чи не найнагальнішим питанням сьогодення. Для того, щоб Міжгірщина стала маленькою Швейцарією, ділову руку прикладають не лише столичні інвестори…

Міжгірський професійний ліцей поки що єдиний в районі освітній заклад, який готує професійних кухарів та адміністраторів. Обидві нові професії з’явилися порівняно недавно і вже користуються неабияким попитом серед роботодавців. Кожному власнику готелю чи, скажімо, традиційної, затишної верховинської колиби на роботу потрібні підготовлені працівники, які добре знають свою справу. В середньому за рік ліцей готує 25-28 адміністраторів чергових по поверху, покоївок та 28-30 кухарів-офіціантів.

Колектив профліцею тісно співпрацює з багатьма туристичними базами відпочинку району. Це — готельно-оздоровчий комплекс “Жива вода” в Міжгір’ї, гірськолижні бази відпочинку та готелі Пилипця, Студеного, Ізок, Син. Поляни… Тут щороку випускники-ліцеїсти проходять виробничу практику.

Відомий багатьом любителям активного відпочинку гірськолижний готельний комплекс “Ізкі” на теренах району працює вже 5 років і здобув чимало прихильників як серед місцевих жителів, так і гостей краю. Саме тут цього року стажувалися в новоздобутій спеціальності троє випускників професійного ліцею — кухарі Богдан Чорней, Вікторія Попович та адміністратор Валерій Пиринець. Запозичували досвід новачки протягом цілого місяця у професіоналів з Львівщини.
Наприкінці практики на запрошення власника бази відпочинку “Ізкі” Андрія Бойка викладачі разом із директором професійного ліцею Василем Маринцем відвідали туристичний комплекс, подивилися умови та оцінили переваги стажування їхніх підопічних. За перевірки майстерності своїх вихованців педагоги змогли і скуштувати апетитні страви, які завчасно приготували практиканти. До речі, цього дня тут відпочивав і колишній випускник ліцею, тепер доцент, заступник декана факультету романо-германської філології УжНУ Михайло Рошко, який теж дав схвальну оцінку якості підготовки фахівців для туристичного та готельного бізнесу в ліцеї.

Відтак відвідини бази відпочинку в Ізках виявилися справою не лише корисною, а й приємною. Педагоги покаталися на підйомнику, вдосталь насолодилися мальовничими верховинськими пейзажами…

Будемо сподіватися, що подібна співпраця поглибиться, а навчальні заклади району ще більш розширять спектр професій, необхідних для розвитку туризму.

Андрій ГОЛОДНЯК, “Верховина” для mizgir.com.ua