Закарпаття: Іван Балога хоче інтегрального рішення пенсійної реформи

Голова Закарпатської облради Іван Балога каже, що потрібно довести до жителів краю суть пенсійної реформи, вислухати їхні зауваження та пропозиції

3 лютого у сесійній залі обласної ради відбувся День депутата. У заході взяв участь голова облради, очільник закарпатських єдиноцентристів Іван Балога. До дискусії також долучилися й депутати обласної ради та представники органів місцевого самоврядування – члени Єдиного Центру.

Порядок денний склало питання, яке сьогодні у всіх на вустах – пенсійна реформа. Людей найбільше хвилює і, відповідно, викликає багато запитань проблема низьких пенсій, майбутнє підвищення пенсійного віку, особливо для жінок, дотримання справедливого підходу при нарахуванні пенсій, їх індексації тощо.

Відкриваючи поважне зібрання, голова облради Іван Балога наголосив на серйозності та важливості питання, яке потребує пошуку інтегрального рішення, виходячи з реалій сьогоднішнього дня. А сьогодні в Україні проходить низка реформ. Вони нелегкі, але необхідні. Реалізується новий Податковий і Бюджетний Кодекси, реформовано центральні органи влади, на черзі –адміністративно – територіальні зміни на місцевому рівні.

Іван Балога констатував, що на теренах колишнього Союзу, Східної і Центральної Європи – Україна залишилася чи не єдиною державою, в якій не проведено пенсійну реформу. Пенсійне законодавство нашої держави не переглядалося чимало років і його вкрай необхідно адаптувати до реалій сучасного життя. Всі розуміють, що пенсійна реформа потрібна, але не всі розуміють механізм її реалізації.

– Уряд запропонував проект пенсійної реформи – як вихід із ситуації, що склалася в цій галузі. Тому важливо довести до людей її суть, вислухати, що думають люди на місцях з цього приводу, які їхні побажання, зауваження. Для цього необхідно провести зустрічі, круглі столи, прямі телефонні лінії з участю виконавчої влади, депутатів місцевих рад, науковців, представників політичних сил і громадських організацій, профспілок, – підкреслив Іван Балога.

Під час обговорення було, зокрема, піднято питання, яке актуально для багатьох закарпатських родин – пенсійне забезпечення заробітчан. Голова облради запропонував врахувати й цю позицію при реформуванні пенсійної системи.

– Майже 200 тисяч закарпатців заробляють за межами держави. Вони – найбільші інвестори Закарпаття, які щомісяця переказують родинам гроші на утримання дітей, будинків тощо. Я думаю що ні голови райдержадміністрацій, ні мери міст, ні сільські голови не будуть заперечувати того факту, що заробітчани “витягують” на собі левову частку соціальних проблем. Тому цілком логічно було поспілкувавшись із цими людьми, які працюють за кордоном, виробити відповідні позиції і щодо них, – зауважив Іван Іванович.

Дискусія була дуже жвавою, предметною та цікавою. Присутні охоче ділились своїми думками, пропозиціями й зійшлися на думці, що пенсійна реформа в державі дуже потрібна.

– Закарпаття – найзахідніша область України, яка межує з багатьма європейським державами, де напрацьований досвід провадження пенсійної реформи. Ми повинні перейняти їхні цікаві пропозиції, напрацювати свої, які б відповідали нашим реаліям дня, проаналізувати їх і виробити чіткі рекомендації, – резюмував Іван Балога.

Він також висловив переконання, що зацікавлене і відверте обговорення безперечно допоможе підготувати законопроект, в якому будуть враховані інтереси всіх соціальних груп населення України.

Того ж дня голова облради Іван Балога дав доручення виконавчому апарату узагальнити зауваження і пропозиції щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи, висловлені на Дні депутата, та направити їх до Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів для врахування в проекті рекомендацій парламентських слухань, які відбудуться 16 лютого 2011 року, повідомили з прес-служби ЗОО ЄЦ.