Закарпаття та сусідня Саболч-Сатмар-Березька область Угорщини підписали договір про співпрацю

У вівторок, 8 лютого, керівник краю Олександр Ледида та голова облради Іван Балога зустрілись з головою загальних зборів Саболч-Сатмар-Берег області (Угорщина) Оскаром Шостаком. Результатом зустрічі високопосадовців стало підписання Програми «Розвитку транскордонного, економічного та культурного співробітництва для поглиблення добросусідських відносин на 2011-2012 роки».

Вітаючи гостей на Закарпатті, Олександр Ледида наголосив:
– Ми вже довгі роки розвиваємо дружні сусідські відносини. А підписуючи Програму розвитку, починаємо втілювати численні плани в життя. Серед пріоритетних питань – економічні  та екологічні. Зокрема, розробка спільної програми захисту від паводків.
Дійсно, особливим пунктом співпраці є охорона навколишнього середовища, спільне використання водного басейну р. Тиса. Також у планах – стимулювати розвиток програм реабілітації територій, протипаводкового захисту та водного господарства. Одним із перших пунктів програми є створення спільної українсько-угорської комісії для координації оперативної діяльності. Для цього кожна зі сторін делегує трьох депутатів.
Важливим вважають і співробітництво в галузі культури, зокрема – створення п’ятого пан-європейського культурного коридору. А це – і організація двосторонніх виставок художників, майстрів народної творчості, і обмін досвідом між музеями, театрами, бібліотеками, освітніми закладами.
До того ж, сторони зосередять свої зусилля на активізації діяльності Карпатського Єврорегіону:
–  Попередньо засідання Ради Карпатського Єврорегіону плануємо провести 14 квітня. Оскільки цьогоріч головуватиме Угорщина, маємо багато можливостей для вирішення спільних проблем. З власного досвіду знаю, що найбільше у цій сфері працюють саме прикордонні регіони, такі як Закарпаття та Саболч-Сатмар-Берег.  Тому великий акцент робитиметься на розбудові нових пунктів пропуску, – зауважив  голова загальних зборів Саболч-Сатмар-Берег  Оскар Шостак.
Також важливим пунктом обговорення стали спільні Програми прикордонного співробітництва ЄІСП «Україна-Угорщина-Словаччина-Румунія» на 2007-2013. Обговорили посадовці і проведення українсько-угорського Дня добросусідства та інших міжнародних заходів.

Прес-центр ОДА