Людство зникне через чотири роки після бджіл?

На думку вченого Альберта Ейнштейна, якщо бджоли вимруть, то через чотири роки після них вимруть і люди. Зникнення бджіл з нашої планети може посилити вже розпочату продовольчу кризу.
Можливо, Ейнштейн перебільшує — жито, пшениця і рис запилюються поривами вітру. Але, тим не менш, за рахунок запилення комахами виростають культури, які дають третину від усього обсягу продовольчих ресурсів людства, підрахували фахівці.

Без комах-запилювачів перестануть рости горіхи, дині і ягоди. Комахи також сприяють запиленню цитрусових, яблук, капусти броколі, кабачків, квасолі, перцю, баклажанів, огірків, помідорів, кінських бобів, кави, какао, авокадо і кокосів.

Вимирання бджіл посилилося в 2006 році. Щозими в США вимирає 30-35% бджолиних колоній, хоча зазвичай холодний сезон не може пережити лише 10%.

У Європі щороку втрачають по 20% бджолиних сімейств, аналогічна тенденція починає простежуватися в Латинській Америці і Азії.

Всесвітній фонд захисту бджіл висуває певні причини скорочення бджолиної популяції, серед них порушення живлення, пестициди, патогенні мікроорганізми, імунодефіцит, кліщі, грибки, бджільницька практика і електромагнітне випромінювання.

Одна з версій, яка пояснює вимирання бджіл, висунута в Росії — це стільниковий зв’язок. Після того, як в одному із сіл встановили вежі стільникового зв’язку, популяція бджіл помітно скоротилася.

newsru.ua