Закарпаття: У селі Бадів на Берегівщині вода підтоплює землі та господарські будівлі

З життям, проблемами мешканців Свободи, Бадів, Бакош та Данилівка знайомилися 7 лютого 2011 року керівники Берегівщини, перебуваючи з робочою поїздкою на території одної з найвіддаленіших та найбільших сільських рад району.
На зустрічі керівники, представники громади порушили чимало питань, котрі необхідно вирішити. Василь Рущак, наприклад, інформував керівництво району про те, що Укрпошта відмовляється платити навіть 50 грн. орендної плати в місяць за надане в користування приміщення, погрожуючи закриттям одного з 2-х відділень на території сільської ради. Сільський голова висловив також думку про те, що діючі на їхній території ФАП-и, амбулаторії мали б погоджувати з місцевим керівництвом свої графіки роботи. Андрій Бігарі, голова районної ради на це зауважив, що узгоджувати свої графіки роботи повинні не тільки медичні, але й всі інші заклади, які діють на території відповідної ради. Степан Медвідь, перший заступник голови РДА також підтвердив це, наголосивши, що медичні заклади району незабаром отримають відповідного листа від відділу охорони здоров’я райдержадміністрації.

На зустрічі також піднімалося питання створення у Свободянському ДНЗ додаткової групи, адже є бажаючі, до того ж законодавством передбачено відвідування садка дітьми передшкільного віку. Василь Лендєл, начальник відділу освіти РДА з цього приводу зауважив, що доцільно було б створити сезонну групу, адже це і простіше, і швидше. Андрій Бігарі також підтримав ідею створення сезонної групи, адже після певного часу керівники та депутати села вже мали б чітку інформацію про надходження до бюджету, і могли б вирішити, чи є можливим фінансування постійно діючої групи.
Піднімалося також питання забезпечення пальним шкільного автобуса, що возить місцевих дітей. Василь Лендєл інформував присутніх про те, що у зв’язку з вимогами закону про державні закупівлі, на жаль, ще місяць не вдасться вирішити це питання.

На зустрічі Григорій Шелемба, акцентував увагу присутніх на тому, що у селі Бадів внаслідок підняття рівня води у канавах, підтоплюються землі та господарські будівлі громадян. Це пов’язано з тим, що внаслідок замулення основного каналу, який проходить поруч, воду з водовідвідної канави не можна спускати через шлюз, тому вона затоплює присадибні ділянки, застоюється, влітку перегрівається, смердить. Депутат районної ради запропонував, щоб районні очильники на місці ознайомилися з ситуацією.

Після прибуття у с. Бадів Василь Рущак зазначив, що водники періодично відкачують воду, але це коштує дуже дорого: від 5 до 15 тис. грн. На думку сільського голови вони могли б цю роботу виконувати і власними силами, але для цього необхідно провести електричний кабель, встановити лічильник, тощо.
Андрій Бігарі зі свого боку пообіцяв посприяти виготовленню необхідної документації для підключення насосу. Степан Медвідь з приводу цього питання наголосив, що керівництву громади доцільно було б ширше використовувати громадські роботи, зокрема для очищення русла водовідвідної мережі. В зв’язку з цим Василь Рущак зауважив, що, на жаль, на території сільської ради все менше і менше бажаючих взяти участь у цих роботах.

Прес-служба Берегівської районної ради