Закарпаття: Микола Томенко за те, щоб запровадити спеціальний режим оподаткування для бізнесу, який працює у сфері туризму й оздоровлення

Сьогодні загальні принципи й правила поведінки, встановлені державою, не дають можливості розвиватися малому й середньому бізнесу, що працює у сфері туризму й рекреації. Особливо це стало відчутно після ухвалення нового Податкового кодексу. До такого висновку дійшов заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко, який днями робочим порядком відвізитував Закарпаття.

Віце-спікер парламенту побував на засіданні Всеукраїнської зимової правничої школи “Шлях до успіху молодого юриста”, що відбулося на Міжгірщині. Паралельно ознайомився з роботою зимових курортів Верховини, поспілкувався з власниками турбаз і готелів. Очевидно, наші бізнесмени були переконливі, бо до Києва пан Томенко їде цілковито впевненим, що правила, які прийнятні для промислових областей, не можуть ефективно працювати в регіонах, де ставку роблять на туризм і рекреацію. Держава, каже віце-спікер, має це чітко усвідомлювати.

“Я за те, щоб запровадити або спеціальний режим оподаткування, або особливі пільги для бізнесу, який працює у сфері туризму й оздоровлення, – заявив політик. – Інакше не розумію, як можна розраховувати на розвиток галузі, коли будуть загальні єдині правила гри”.

Дещо змазало враження від зацікавленості віце-спікера закарпатськими проблемами його намагання відкрити закарпатцям Америку, коли мова йшла про комплексний розвиток туристичної галузі краю. Пан Томенко переконував, що “треба думати про посилення не лише оздоровчої частини, а й відпочинкової зони, бо ж один лише зимовий гірськолижний напрямок є малоперспективним – вкрай короткі зими не дають можливості залучати інвестиції під ці проекти. Тому мусять бути популярними еко-, зелені й іншого напрямку проекти цілорічного відпочинку в гірській Карпатській місцевості”.

Звичайно, зайве було гово¬р謬ти це закарпатцям, котрі роками розвивають згадані екологічні, гастрономічні, військові й інші напрямки туризму. Деяких речей саме в контексті врізноманітнення відпочинкової програми, розширення переліку атракцій і розваг для туристів іншим областям України можна від Закарпаття повчитися.

Проте цілком доречним стало зауваження пана Томенка, що слід переглянути деякі інвестиційні угоди, за якими видавалися сотні гектарів гір і лісів у Карпатах. Віце-спікеру відомо, що й на Закарпатті, і в Прикарпатті було за безцінь роздано сотні гектарів лісу під нібито міжнародні інвестиційні проекти. Натомість, за його словами, за кілька років на цих територіях не те що не з’явилися гірськолижні курорти чи оздоровчі бази, а ніхто й не збирався їх будувати, оскільки задум був узяти землю винятково для своїх приватних потреб. Тож політик уважає, що треба переглянути ці угоди, і коли не виконано їх умови, зокрема не збудовано задекларовані об’єкти, землі слід повернути у державну власність.

До речі, на підтвердження слів Миколи Томенка заступник голови обласної ради Андрій Сербайло розповів про підсумки засідання комісії з питань розвитку туризму та рекреації, яке минулого тижня відбулося на Рахівщині. За словами пана Сербайла, депутати були ледь не шоковані різницею між туристичною інфраструктурою гірськолижних курортів “Драгобрат” і “Буковель”. А коли гендиректор івано-франківського відпочинкового комплексу запропонував розширити “Буковель” і на територію Рахівщини, з’ясувалося: наша область не має що запропонувати. Бо, за словами заступника голови обласної ради, у горах майже не залишилося вільної землі – усе тихо-мирно вже поділили.

Андрій Сербайло каже, що закарпатські народні обранці мають намір розібратися з такими випадками. Зокрема, у четвер на Великоберезнянщині пройде виїзне засідання координаційної ради при голові облради, на якому чи не головною темою обговорення стане саме ситуація в туристичній сфері. Чільник крайового парламенту Іван Балога запросив на зустріч усіх голів райрад і районних адміністрацій. Тож слід очікувати, що розмова буде предметною і жорсткою. Про результати засідання координаційної ради – у наступному числі “Замку”.

Ярослав Світлик, Старий Замок Паланок