Закарпаття: Крайова УНП вимагає заборони на спорудження “імперських пам’ятників”

«Законодавчо заборонити спорудження в Україні пам’ятників, які увічнюють колишній колоніальний статус України та прославляють її гнобителів», – пропонує голова Закарпатської обласної організації Української Народної Партії Іван Габор. На його думку, лише у такий спосіб, нарешті, можна буде припинити різноманітні провокації. Так політик прокоментував інцидент на Верецькому перевалі у Закарпатті, де було виявлено підпал пам‘ятника-монумента «На честь переходу угорських племен через Карпати».
«Фізичне знищення вже існуючих пам’ятників провокує переслідування з боку правоохоронців та погіршує взаємовідносини з іншими державами, у даному випадку – з Угорщиною», – підкреслює Іван Габор. Тож, він наголошує, що «головні зусилля українських патріотів мають бути спрямовані саме на недопущення появи нових імперських пам’ятників «угорської, польської, румунської чи російської ідеологічної зброї».

Політик нагадав, що «Закарпатська обласна організація УНП під час спорудження провокаційного монументу на Верецькому перевалі застерігала владу щодо необхідності згортання будівництва і робила все можливе щодо недопущення його відкриття, але за вказівкою недалекоглядних політиків пам’ятник, який, на жаль, не об’єднує, а роз’єднує закарпатців, все-таки спорудили і відкрили», – підкреслив Іван Габор.

Представник УНП зауважує, що «в демократичній Європі, наприклад, у Німеччині немає пам’ятників «наполеонівським звитягам», а у Франції – монументів «німецької окупації 1940-1944 років».

«Саме законодавче обмеження на спорудження таких пам’ятників захистить українську землю від активності іноземних шовіністичних організацій, які досі розглядають територію України як частину Великої Угорщини, Румунії чи Росії», – наголосив представник УНП.

Окрім цього, Іван Габор пригадав, що «за ініціативи та підтримки УНП на Закарпатті у селі Буштино створений об’єднавчий проект, який до речі, реалізований вперше на Україні, де на меморіальних плитах монументу викарбувані поряд імена та прізвища воїнів, які воювали по обидва боки фронту, на «Красному полі» та жертв радянських, угорських і німецьких таборів. Саме така практика має мати місце, адже вона є загальноприйнятою у цивілізованому світі і спрямована на об’єднання суспільства».

Довідково:

9 травня 2009 року за сприяння та підтримки УНП до Дня Перемоги, у смт. Буштино Тячівського району відбулася церемонія відкриття і освячення пам’ятника жертвам Другої світової війни. Вперше в Україні на меморіальних плитах монументу викарбувані поряд імена та прізвища воїнів, які воювали по обидва боки фронту, на «Красному полі» та жертв радянських, угорських і німецьких таборів.

Композицію освячували священики різних конфесій. Біля Обеліска Слави зібрались ветерани та мешканці Буштино. Вшанувати символічну могилу загиблим воякам прибули також представники Угорського консульства в Ужгороді, представники влади, громадських та політичних організацій.

Таким чином, вирішено припинити протистояння дітей та внуків, пращури яких з різних причин воювали один проти одного.

Відкриття такого Меморіалу можна вважати прецедентом, бо цей об’єднавчий проект реалізований вперше в Україні.

Прес-служба ЗОО УНП