Закарпаття: На День захисника Вітчизни в Ужгороді демонтували “безгоспні” білборди

Зовнішня реклама не має захаращувати місто! В обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді триває виконання цього принципового рішення міського голови Віктора Погорєлова. І цього тижня в обласному центрі вже поменшало на кілька нелегально встановлених носіїв зовнішньої реклами. Першими демонтували щити-“нелегали” на площі Богдана Хмельницького.
Враховуючи Правила благоустрою та розглянувши скарги мешканців, зокрема, водіїв, котрі жалілися, що щити перешкоджають огляду дороги, міська муніципальна поліція здійснила перевірку білбордів. Як з’ясувалося, деякі з них (у тому числі певні встановлені на площі Хмельницького), не мають ані маркувань, ані жодних дозвільних документів. “Власники не зголосилися навіть після нашого оголошення, яке ми оприлюднили 5 лютого, і тепер ми ці самовільно встановлені щити демонтовуємо – відсьогодні в місті буде на 5 білбордів менше”, – розповідає начальник Муніципальної поліції Борис Борисов. “Згідно з рішенням виконкому від 1 лютого, демонтувати слід не тільки деякі білборди на Хмельницького, але й щит на вулиці Грушевського (близь офісу Торгово-промислової палати), на Минайській біля будинку №29 і на Проспекті Свободи біля обласної бібліотеки. Крім того, наші працівники спільно зі співробітниками ДАІ продовжують здійснювати перевірки – щодо того, чи дотримані правила встановлення щитів. Зазначу, що за ними рекламний щит не можна встановлювати ближче ніж за 5 метрів від дороги, і, як бачимо, білборди, особливо перед виборами, розташовували ігноруючи ці вимоги – фактично, хто як хотів. Сьогоднішній демонтаж – один з перших кроків. Сподіваюся, за пару місяців ми наблизимося до порядку із зовнішньою рекламою в Ужгороді”.
“Останнім часом надходило дуже багато скарг на засилля реклами в Ужгороді – і від громадських організацій, і від мешканців міста. Справді, за останні роки в місті з’явилося надто багато білбордів і різних вивісок, і, м’яко кажучи, вони не завжди відповідають інтересам облаштування міста. Міська влада зайнялася наведенням порядку в цій сфері. Виявилося, що деякі білборди встановлені взагалі самовільно – без жодних дозволів. Зараз триває їх демонтаж і в подальшому перевірятимемо всі носії зовнішньої реклами на предмет їх вигляду і доречності розташування в тому чи іншому місці Ужгорода. Окрема ж тема – різні вивіски, котрі часто псують вигляд центру. Якщо ми хочемо, аби до нас їздили туристи, та й ми самі милувалися нашим містом, цьому слід давати раду”, – коментує Віктор Щадей, секретар Ужгородської міської ради.
Що ж до білбордів, після того, як “розберуться” зі встановленими самовільно, займуться й іншими – особливо пильно тими, що мають неохайний вигляд, а чи то просто загрожують впасти (як на тій таки площі Хмельницького). Придивляться й до великих рекламних “дощок”, що заважають водіям на поворотах, кругових розв’язках, а також встановлених у центрі. В перспективі щитів в Ужгороді суттєво поменшає – надто вже вони захаращують місто.
Завтра ж, у четвер, 24 лютого, на ринку по вул. Бородіна (так званий “п’яний базар”) під контролем муніципальної поліції демонтують й бездоглядний кіоск-“нелегал”, власника якого так само безуспішно розшукувала муніципальна поліція, – повідомили у прес-службі Ужгородської міськради.