Верховна Рада встановила нульову ставку ввізного мита на гречку

Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до Закону України “Про Митний тариф України” щодо ставки на деякі зернові культури”. За дане рішення проголосувало 260 народних депутатів із 404, зареєстрованих в сесійній залі.
Даним законом передбачено для вирішення питання наповнення внутрішнього ринку гречаною крупою та стабілізації цінової ситуації, встановити тимчасово, до 1 червня 2011 року, нульову ставку ввізного мита на зазначену зернову культуру, пише УНІАН.

Як зазначається в пояснювальній записці до даного законопроекту, це дозволить забезпечити негайну закупівлю за мінімальною ціною до державного інтервенційного фонду гречки у кількості не менше 25 тис. тонн.

В записці вказано, що відповідно до розрахункового балансу попиту та пропозиції, запропонованого обсягу цієї крупи буде достатньо для забезпечення внутрішньої потреби та стабілізації ціни.

Також в документі зазначено, що виробництво крупи гречаної в Україні становить 30% від загального обсягу виробництва круп. В останні роки намітилась тенденція до скорочення посівних площ під гречкою, зокрема, якщо у 2000 році посівні площі гречки становили 573,5 тис. га, то у 2010 році – лише 215,4 тис. га.

Відповідно, і виробництво гречки у 2010/11 маркетинговому році очікується на рівні 138 тис. тонн, що є найменшим обсягом за останні роки.

Захід.net