Віктор Балога: “Наша Україна” збережеться як цілісна організація лише за умови, що її головою залишатиметься Віктор Ющенко

Партія «Наша Україна» без збереження в ній лідерських позицій Віктора Ющенка неминуче перетвориться з політичної сили на гурток за інтересами окремих маловпливових політичних фігур. Так прокоментував повідомлення ЗМІ про внутрішньопартійні конфлікти в «НУ» лідер Єдиного Центру, Глава Секретаріату Президента у 2006-2009 роках Віктор Балога.

Він висловив переконання, що “Наша Україна” збережеться як цілісна організація лише за умови, що її головою залишатиметься Віктор Ющенко. “Треба чітко розуміти: не “Наша Україна” потрібна Ющенку, а навпаки – Ющенко потрібен партії. Адже Віктор Андрійович, провівши півтора десятка років на провідних політичних ролях, з яких п’ять – керуючи країною, цілком може далі розвивати кар’єру політика автономно чи в якійсь іншій конфігурації. Цього не скажеш про тих, хто сьогодні явно переоцінює своє місце в “НУ”.

В. Балога зазначив, що добре знає логіку процесів у “Нашій Україні”, оскільки раніше очолював партію та провів внутрішні реформи, які зміцнили політичну силу. Однак як тільки відчув, що подальше перебування на посаді голови “НУ” буде створювати незручності і викликати особистий дискомфорт у В. Ющенка, пішов із партії. “Так само склав повноваження і наступник В. Кириленко. Причина дуже проста: “Наша Україна” – це партія Ющенка і більше нікого. Решта партійців, що б вони не говорили, були і залишаються споживачами його впливу, авторитету і рейтингу. Більше того, дехто з них робить вкрай непорядно: коли особисто вигідно, то йде під прапором сильного Ющенка, коли ж його позиції стали слабшими – одразу шукає собі інших вождів”.

На сьогодні, вважає В. Балога, стало очевидним існування внутрішніх проблем у “НУ”. Той факт, що розбіжності і конфлікти вилилися назовні, вказує на необхідність зміцнення партії. “Будь-які подальші інтриги навряд чи суттєво послаблять В.Ющенка чи посилять його опонентів. Зате ясно, принаймні, одне: перетягування каната вже згубно позначається на цій політичній силі. У підсумку програти можуть всі, хто вирішив з наскоку перебрати собі ті надбання, що роками створювалися іншими людьми, зокрема, особисто Ющенком”.

За словами В. Балоги, зараз не існує поділу “Нашої України” на два крила – “старе” і “молоде” покоління. “Молоді” діячі насправді давно вмонтовані в політичний процес, перебували на високих посадах у владі і не запропонували партії жодних якісних, сучасних новацій. “За способом мислення і дій ті, хто відносить себе до нових облич у “НУ”, такі ж самі, як і партійні довгожителі. Різниця якщо і є, то мікроскопічна”.

На думку В. Балоги, одним із засобів оздоровлення обстановки в партії може стати прискіпливий кадровий аналіз на всіх рівнях. Його треба провести особисто партійному лідерові В.Ющенку. Варто дати дієву оцінку політичній корупції, якою вражені деякі відомі представники “НУ” у Верховній Раді. “Без вольового наведення ладу “Нашу Україну” трястиме і далі. Майбутній вплив “НУ” залежить від того, наскільки швидко ця політична сила відновить внутрішню монолітність навколо В. Ющенка”.

Прес-служба Єдиного Центру