Закарпаття: Без води — “і ні туди, і ні сюди”!

Без води, кажуть, людина може прожити лише 7-10 днів. Ми ж навіть не замислюємося, скільки випиваємо її за рік. А, між іншим, від тонни до двох! І, погодьтесь, вона однаковою мірою може бути як ліками, так і отрутою, яка поступово, ковток за ковтком, підточує наш організм.

Наразі ж про те, якою, на погляд досвідчених фахівців, є виноградівська aqua vita, з читачами ділитимуться думками інженер-хімік хімічної лабораторії центрального водопроводу Виноградівського ВУЖКГ Магдалина Акашева та її колега –лаборант Богдан Івасюк.

– Вода з нашого центрального водопроводу за хімічними, бактеріологічними і органолептичними показниками – найкраща в Україні. Це визнано Закарпатським науковим центром стандартизації і метрології, – з нотками гордості в голосі розповідала Магдалина Юріївна.

– Якщо ж вдаватися в деталі, то стосовно показників існують певні нюанси, – продовжив тему Богдан Іванович. – Слід відмітити, що у виноградівській воді з центрального водопроводу низький рівень магнію (це компенсується їжею), замало йоду – це ландшафтна особливість нашого регіону, бо поширюється він повітрям в основному від моря (його нестачу в організмі врівноважує йодована сіль), небагато в ній і фтору (ним збагачуємося від зеленого чаю і зубної пасти, в складі якої є цей елемент).

За хімічними, бактеріологічними та органолептичними показниками виноградівська вода – найкраща в Україні

До речі, хімлабораторія центрального водопроводу ВУЖКГ уже двічі поспіль акредитована спеціалістами Закарпатського наукового центру стандартизації і метрології та обласної екологічної служби. Це означає, що виноградівські фахівці мають право надавати заключення стосовно більшості видів аналізів (щоправда, бактеріологічні показники досліджує райСЕС). А один раз на рік вода перевіряється на радіонукліди в обласній СЕС.

Лабораторія забезпечена технологічним обладнанням. Для роботи є все необхідне: хороший термостат, сушильна шафа, реактиви і посуд. Звісно ж, треба було б новітнє устаткування, але для його придбання немає ні коштів, ні спонсорів.

Виноградівська вода з центрального водопроводу повністю відповідає всім безпечним показникам. Для щоденних аналізів її відбирають у п’яти різних місцевостях міста: в ЗОШ №7, у ДНЗ №5, в мікрорайоні на вул. П. Тичини і в резервуарі свердловини.

Згідно вимог до якості питної води всі показники мають бути в нормі. Цим можуть похвалитися хіба що виноградівці. В нас із якістю води благополучно. Проблеми ж є скрізь у інших районах, не кажучи вже про те, що подають її за графіком, а не цілодобово, як у Виноградові. Повсюдно вода дуже тверда, а в Берегові й поготів, де ще й вміст заліза суттєво перевищує норму. Звідси – гастрити, виразки шлунка, карієси тощо. Виноградівська ж за хімічним складом, зі слів фахівців, м’яка, причому настільки, що для прання не потрібно багато миючих засобів і навіть не треба «Калгону»! До речі, твердість води визначається сумарним вмістом у ній кальцію і магнію (чим більше його, тим твердіша).

– Ми нашу воду любимо, знаємо, що вона добра, смачна, чиста, безпечна, – вела мову Магдалина Акашева. – Я б не міняла її навіть на мінеральну, яку, між іншим, вживати систематично й не можна.

Цікаво, що під час кип’ятіння вода втрачає свою структуру і внаслідок цього не є корисною для здоров’я в       повній мірі. Вона неповноцінна, бо в фізичному аспекті «пам’ятає» ті деформації, яких зазнала. Доброю для споживання є заморожена вода – стає структурованою. Вода із свердловин наближена до неї. Втім, і в звичайній, із крана, є більшість необхідних для людського організму мінералів та мікроелементів. У виноградівській усе в нормі – кобальт, нікель, залізо, мідь, цинк, марганець, кальцій. Тож немає потреби купувати бутильовану, тим більше, вона здебільшого сумнівної якості.

Воду з центрального водопроводу не потрібно й фільтрувати. Від цього вона тільки втрачає в якості. Одного разу Богдан Іванович заради цікавості перевірив воду до фільтрування й після нього – вона стала пустою, неповноцінною. Адже навіть дорогий і якісний фільтр позбавляє її корисних мікроелементів. Вживання такої води може призвести до м’якості кісток, бо очищена таким чином вона вимиває кальцій з організму. Не потребує виноградівська вода й хлорування (це робиться тільки під час аварій).   Паводки ж впливають на твердість води і на збільшення в ній нітратів. А ось нітритів і аміаку в ній немає. Добре також, що дуже малий у нашій воді вміст нітратів. Повсюдно ж цей показник навпаки – перевищений. Між іншим, таким же є вміст нітратів у більшості криниць нашого району. Це пов’язано з близькістю джерел водопостачання до надвірних вбиралень, гноївок тощо. Таким чином, овочі можуть бути перенасичені нітратами навіть без добрив, якщо сильно перегноїти грунт. До слова, кажуть, у незначній кількості вони навіть сприятливо впливають на серцево-судинну систему (входять до складу деяких ліків). Якщо ж їх забагато – то на шкоду.

За словами фахівців, вода для централізованого водопостачання йде з свердловини, глибина якої сягає орієнтовно 60 метрів. Розташована вона в районі Тиси (більше кілометра від основного русла). Є три свердловини – дві діючі і одна запасна. Раз на місяць робиться аналіз води з Тиси. Поки що шкідливих речовин у ній не було, купатися можна спокійно. Якби ж тільки не засміченість берегів!

Воду з центрального водопроводу не потрібно й фільтрувати

Якщо ж мовити про забруднювачі, які можуть потрапити у воду, то це хіба що пісок, але й тільки у незначній кількості і лише у випадку аварій. Загалом же він відстоюється у відстійниках, не потрапляючи в крани.

Спілкуючись із фахівцями-хіміками, не втрималася від питання «на засипку»: як це – водопровідні труби перегнилі, ржаві (про це йшлося в інтерв’ю з начальником ВУЖКГ Михайлом Білинцем, опублікованим у газеті за 19 лютого. – Авт.), а вода все одно якісна? Виявляється, якщо труби довго експлуатуються, то вони вкриваються напівпрозорою плівкою, так званим водяним каменем, який перешкоджає безпосередньому контакту води з іржею, металом. Оця суміш карбонатів і силікатів кальцію захищає її від пошкоджених труб.

За підрахунками фахівців Українського науково-дослідного інституту водогосподарсько-екологічних проблем понад 80% українців споживає воду, що містить шкідливі для здоров’я домішки. Чим це може обернутися для здоров’я? Прогресують онкологія, мутація генів… Особливо потерпають східні області України. Ми ж, завдячуючи природному ландшафту, можемо бути спокійні в цьому аспекті. Тим більше, на сторожі якості води  стоять досвідчені фахівці, які визначають якість води за 28-ма показниками. Отож, пийте на здоров’я!

Ганна КОБАЛЬ, ФОТО Михайла ІВЕГЕША, Виноградів.ІНФО