Затримано ймовірного виконавця теракту в мінському метро

У справі про вибух в мінському метро затримані двоє підозрюваних. Серед них – ймовірний виконавець теракту.

“Це підтверджується і його власними свідченнями, і записом камер зовнішнього спостереження”, – повідомив заступник генпрокурора Білорусі Андрій Швед.

За його словами, обидва підозрюваних – мешканці обласних центрів. Один із затриманих – 1986 року народження.

Зараз їх допитують. Швед також заявив, що перевіряється причетність затриманих до вибухів у Вітебську в 2005 році та Мінську – в 2008-му. “Це випливає в тому числі і з їхніх свідчень, але це треба перевіряти”, – сказав він.

Нагадаємо, у вечірню “годину пік” в понеділок, 11 квітня, на одній з центральних станцій метро “Жовтнева” вибухнула бомба. За останніми даними, загинули 12 людей, понад 190 постраждали.

За попередніми даними, вибуховий пристрій (начинений металевими кульками) знаходився під лавкою на платформі навпроти другого вагона. У результаті вибуху утворилася воронка діаметром близько 80 см. Потужність вибуху в тротиловому еквіваленті склала від 3 до 5 кг.

Генпрокуратура Білорусі визнала вибух терактом. Порушено кримінальну справу, розслідування якої триває.

КДБ розглядає три основні версії теракту: намір дестабілізувати обстановку, “посіяти страх, паніку і невдоволення владою”, в Білорусі, помста з боку молодіжних екстремістських організацій і те, що вибух здійснила “хвора людина”.

tsn.ua