Шпигунський скандал: чеських дипломатів висилають з України

Міністерство закордонних справ оголосило персонами нон грата двох дипломатів Чеської Республіки за збір інформації, що становить державну таємницю.

“13 травня до Міністерства закордонних справ було запрошено тимчасового повіреного у справах Чеської Республіки в Україні Вітєзслава Півоньку, якому було вручено ноту щодо оголошення персонами нон грата двох співробітників військового аташату ЧР в Києві у зв’язку з вчинення ними дій, несумісних з положеннями Віденської конвенції про дипломатичні зносини”, – йдеться у повідомленні прес-служби МЗС.

Керівнику чеської дипломатичної місії було висловлено рішучий протест проти використання дипломатичного статусу для збору інформації, що становить державну таємницю в Україні. Йому було наголошено на тому, що для України такі дії є неприйнятними з боку представників будь-якої держави.

“Водночас, було наголошено, що для нас розвиток дружніх, взаємовигідних відносин з Чеською Республікою є важливим пріоритетом, і ми сподіваємось, що надалі наші взаємини не затьмарюватимуться такими інцидентами”, – зазначили в МЗС.

 Нагадаємо, на початку 2010 року трьох колишніх військовослужбовців, працівників запорізького ДП “Мігремонт” засудили за те, що вони збирали секретну документацію за завданням спецслужб Китаю. За вдало виконану “роботу” їм було обіцяно 800 тисяч доларів США.

tsn.ua