Закарпаття: Президента України просять відновити видобуток золота в Мужієві

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція Володимира Гуртового, представника ліквідатора ТзОВ «Закарпатполіметали». Йшлося про останні новини в ситуації, що склалася навколо єдиного в Україні золоторудника та про звернення представників ТзОВ «Закарпатполіметали» до Президента України Віктора Януковича.

Як розповів Володимир Гуртовий, досі не вирішено проблеми із відновленням прав на земельну ділянку, на якій розташоване ТОВ «Закарпатполіметали». Така ситуація ставить під загрозу успішне завершення процедури банкрутства ТОВ «Закарпатполіметали» та робить фактично неможливим відновлення діяльності підприємства.

«21.06.2010р. рішенням господарського суду Закарпатської області у справі №16/33 було задоволено позовні вимоги ТОВ “Закарпатполіметали» та визнано право власності ТОВ «Закарпатполіметали» на нерухомість банкрута. Це рішення було залишено в силі постановою Вищого господарського суду України від 25.01.2011р.,- розповів В.Гуртовий.

– Прокуратура Закарпатської області винесла акти прокурорського реагування на незаконні рішення Мужіївської сільської ради та Берегівської районної державної адміністрації, а також на незаконні договори оренди землі з ТОВ «Сауляк» та ТОВ «Береговополіметали». Відтак попередні розпорядження місцевої влади щодо землі було скасовано, але незаконні договори оренди землі з ТОВ «Сауляк» та ТОВ «Береговеполіметали» поки не розірвано».

За словами представника ліквідатора, звернення до органів місцевої влади залишаються без уваги.  Тому ТОВ «Закарпатполіметали» звернулося до Президента України з проханням втрутитись для відновлення прав на землю ТОВ «Закарпатполіметали» та сприяти усуненню порушень законодавства з боку Мужіївської сільської ради, Берегівської РДА, а також притягти винних осіб до відповідальності.

Володимир Гуртовий також підкреслив, що на сьогодні відбувається чимало спекуляцій стосовно відсутності інвестора. «Це не відповідає дійсності – інвестори є, і не один – великі фінансові установи, які готові вкласти гроші у роботу рудника, але всіх їх стримує одне – всі чекають на усунення всіх порушень закону, пов’язаних з рудником. Жодний серйозний інвестор не буде вкладати гроші в те, що має хоч найменші проблеми з законом. Крім того, прозорість та законність документів буде перевірена міжнародними аудиторськими компаніями, які мають дати висновок про безпечність інвестицій,- каже В.Гуртовий.

– Натомість ЗАТ “Державна акціонерна компанія «Українські поліметали» розповсюджує інформацію про неіснуючого інвестора, який не маючи жодних документів, не звертаючись до суду або арбітражного керуючого, начебто укладає якісь угоди з облдержадміністрацією та готовий гасити заборгованість по заробітній платі». 

Наразі, за словами Володимира Гуртового, прокуратура та СБУ завершили розслідування кримінальної справи, порушеної стосовно колишнього директора ТОВ «Закарпатполіметали». «Справу передано до Берегівського районного суду, завтра відбудеться перше судове засідання. ТОВ «Закарпатполіметали» подало цивільний позов по відшкодуванню попереднім керівником збитків, завданих підприємству. Це гроші, які мають бути повернуті працівникам у вигляді погашення заборгованості по заробітній платі»,- зауважив В.Гуртовий.

zakarpatpost.net