Закарпаття: У Чопському прикордонному загоні пройшли змагання «Юних друзів прикордонників»

Як кажуть багато води утекло з тих пір, як  наша держава здобула незалежність, а з нею прийшли нові підходи до охорони державних рубежів, на базі колишніх застав та комендатур з’явилися підрозділи Європейського типу –  відділи прикордонної служби. Модель охорони кодону змінилась, а традиції минулих літ залишилися. Впродовж останніх років прикордонниками Чопського прикордонного загону разом з ветеранською організацією міста Чоп  вдалося відродити гуртки «Юних друзів прикордонників», свідченням тому є  створені на кожному відділі прикордонної служби команди з юнаків і дівчат, з якими проводяться заняття з розбирання і збирання автомата «Калашнікова», вивчення стройових прийомів та багато іншого.

Немов своєрідний екзамен, щорічно на ділянці Чопського загону проводяться змагання  між юними «ЮДПятами». Не винятком стали і цьогорічні змагання, які проводилися впродовж двох днів на відділі прикордонної служби «Великий Березний» та «Тиса». 

Стосовно проведення змагань, на відділах прикордонної служби вони розпочалися дещо незвично. Перед виступами молоді, у супроводі своїх наставників  було проведено невеличкі екскурсії по  відділах, ознайомлено з їх історіями та традиціями, а також було продемонстровано зразки озброєння і техніки, яка використовується прикордонниками під час охорони кордону. Після чого перед учасниками змагань виступили організатори турніру, ветерани прикордонники та наставники, а саме дільничні інспектори прикордонної служби, які запалили в молодих серцях бажання перемоги.

А розпочалися змагання з пісенно стройової композиції, де молоді активісти вперто набирали бали для своїх команд. Не менш важливим було надівання протигазу, кидання ручної гранати, підтягування на перекладині, розпалювання вогнища, збирання та розбирання АК-74, а також спорядити до нього «магазин», адже всі вправи виконувалися на час, повідомив Інтернет-виданню zakarpatpost.net   начальник прес-служби  Чопського прикордонного загону старший лейтенант Сергій  БРОВКО.

Завершилися змагання загальним шикуванням – де учасникам довели результати та загальну кількість балів кожної команди. Оцінку виступів здійснювали журі, в складі  якого були представники місцевих органів влади, вчителі та ветерани. У безкомпромісній, але чесній боротьбі кубки першості вибороли юні прикордонники ВПС « Чоп» ЗОШ міста Чоп та команда «Сокіл» ВПС «В. Березний» Великоберезнянської  ЗОШ – Інтернат. Другі місця посіли команда «Зелені берети» ВПС «Тиса» та команда «Щит» ВПС «Верховина Бистра»,  а бронза дісталася юнакам ВПС «Кам’яниця» ЗОШ села Кам’яниця та команді «Дубриничі» від ВПС «Новоселиця».

Окрім  грамот та дипломів кожному учаснику було вручено нагрудний знак «Юний друг прикордонника » та посвідчення, яке засвідчить приналежність до клубу «Юних друзів прикордонників» Чопського прикордонного загону.

Після завершення змагань та нагороджень, молодь мала змогу покуштувати  солдацької каші та почастуватися солодощами.

zakarpatpost.net