Закарпаття: Три мільйони осіб та 10 мільйонів тонн вантажів перетнули кордони України з початку року

Як відслідкувати, аби така величезна кількість людей та товарів перетнула митні кордони без порушень та з користю для України.– Пане Олександре, давайте розпочнемо розмову з того, що так хвилювало громадськість нашого краю: що нового з’явилося в роботі митників після об’єднання Ужгородської та Виноградівської митниць в одну потужну установу? Як це вплинуло на економіку Закарпаття в цілому? І таки чи відчутна користь?

– Безперечно, користь в цьому є. З огляду на географічне розташування Чопської митниці на сьогодні – це одна із з найпотужніших митних установ на західному кордоні за об’ємами митних оформлень та контролю експортно-імпортних та транзитних вантажів, як залізничним, так і автомобільним й авіаційним транспортами. Торік з метою оптимізації структури митних органів, розташованих на території закарпатського регіону, до Чопської митниці приєднали Ужгородську та Виноградівську митниці. Нині до зони її діяльності входять 19 пунктів пропуску. З них на кордоні зі Словаччиною – 5 , Угорщиною – 7 та Румунією – 6, один повітряний – міжнародний аеропорт «Ужгород». Відповідні робочі групи працюють над питанням відкриття пункту пропуску з Польщею.

Щодо обсягів роботи, то я назву лише кілька цифр, які найкраще скажуть про те, яку потужну роботу ми виконуємо: від початку року через всі переходи митниці перетнули понад три мільйона осіб, майже 1,7 мільйонів транспортних засобів, та близько 10,3 мільйонів тонн різноманітних вантажів.

– А надходження?

– Сьогодні Чопська митниця – одна з надійних джерел наповнення державного бюджету. Лише за 5 місяців цього  року митники  наповнили державну казну на 590 мільйонів гривень, з яких 514 мільйонів спрямовано для формування дотацій обласного бюджету Закарпаття. Сподіваємось, що 2011 рік ми вперше за  всю історію митниці перейдемо рубіж в 1 мільярд гривень з перерахувань митних зборів та платежів. А це – реальна виплата заробітної плати вчителям, лікарям, іншим працівникам бюджетної сфери, пенсій, стипендій.

Звичайно, успішне виконання  фінансових завдань митниця забезпечує завдяки активній зовнішньоекономічній діяльності понад тисячу двісті закарпатських підприємств. Упродовж січня-травня експортовано товарів на суму 4,3 мільярда гривень (торік – 3,1 млрд. грн.), імпортовано – 5,2 мільярда гривень (торік – 3,3 млрд. грн.)

Основні фактори, що позитивно вплинули на виконання бюджетних завдань, зокрема: на 34% – зростання кількості проведених оформлень оподаткованого імпорту товарів; на 71% за ваговими і на 118 відсотків вартісними показниками збільшення імпорту товарів, та на майже 90 мільйонів гривень стягнених податків за оформлення нафтопродуктів.

– Фіскальна справа – це одне, але попри це ви ще й боретеся з контрабандою та порушеннями митних правил. Які успіхи на цьому фронті?

– Не відкрию таємниці, якщо скажу, що з кожним роком схеми контрабанди стають більш продуманими та хитрими, злочинці намагаються будь-якими способами обійти закон. Проте й ми не дрімаємо. Як результат – торік підрозділами митниці запроваджено майже 3 тисячі справ про порушення митних правил на загальну суму понад 112 мільйонів гривень. Предмети правопорушень, які найчастіше фігурували, це автівки (на 50 млн. грн.), промислові та продовольчі товари – на 38 млн. грн., тютюнові вироби на суму понад 5 млн. грн., валютні цінності на суму понад 2 млн. грн., у 154-ох випадках вилучено різного виду зброї, у 188-ми затримано наркотичні та психотропні речовини.

У цьому році Чопською митницею вже порушено 17 кримінальних справ практично на три десятки мільйонів. Крім цього, запроваджено півтори тисячі справ про порушення митних правил на 61 мільйонів гривень, що значно перевищує показники минулого року.

Вже опрацьований новий Митний кодекс і готовий до кінця року до прийняття у Верховній раді України. Що він дасть?

Так, у кінці року очікуємо від законодавців прийняття нової редакції Митного кодексу, який сприятиме приєднанню України до Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур. Ці новації сприятимуть ступеню відповідності норм вітчизняного митного законодавства міжнародними стандартам. А також усуватимуть розбіжності між застосованими Україною та іншими країнами-членами Конвенції митних правил та процедур, які перешкоджають міжнародній торгівлі.

Також Держмитслужбою запропоновано включити положення, що встановлюють умови призначення на посади керівників та заступників митниць. Відтак, для керівників митних органів – наявність стажу не менше 5 років на керівних посадах в митних органах. Очільник митниці призначається на посаду на термін 5 років (на зразок призначення прокурорів) та може працювати керівником в одній митниці не більше 2 термінів. Це повинно забезпечити високий професіоналізм, досвід та стабільність керівного складу митної системи.

Нещодавно митна служба запровадила пілотний проект з електронного декларування. Що це дасть для бізнесу?

– Реалізація процедури електронного декларування товарів дозволить сформувати необхідні умови для застосування інформаційних технологій на якісно новому рівні й забезпечить запровадження електронного документообігу між митними органами та суб’єктами ЗЕД із використанням механізму електронного цифрового підпису. Впровадження даної процедури допоможе мінімізувати корупційну складову з боку посадових осіб митниці. Ці заходи призведуть до збільшення товарообороту та створення привабливості України, як транзитної держави. До речі, позитивний результат застосування електронного декларування товарів підтверджується досвідом роботи митних органів іноземних країн. Зокрема, в Угорщині вже 3 роки 95% підприємств застосовують електронне декларування товарів.

– Дякую за цікаву розмову. А ще колектив редакції газети «Закарпатська правда» щиро вітає начальника та колектив Чопської митниці з нагоди 20-річниці від дня створення Державної митної служби України. Щиро зичимо тільки позитиву та задоволення від проведеної роботи, успіхів під час виконання тяжкої, але такої відповідальної роботи – охорони митних рубежів нашої держави. Усім працівникам митниці – здоров’я, щастя в родинах, благополуччя та миру.

Для довідки

Олександр Похилько народився 27 липня 1963 р. на Кубані. Після військового училища служив у армії. Потім – у правоохоронних органах в Закарпатській області та м.Київ. Керував Департаментом боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Державної митної служби України. До призначення у травні цього року на посаду начальника Чопської митниці, очолював Рівненську митницю.

Галина Солодка