Кабмін виділив частину лісових угіддь Закарпаття для будівництва залізничного тунелю

За вилучені земельні ділянки лісового фонду “Львівській залізниці” доручено відповідно до законодавства відшкодувати збитки лісовим господарствам Закарпаття.Кабінет міністрів своїм розпорядженням передав 6,19 га землі лісових господарств державному територіально-галузевому об’єднанню “Львівська залізниця”  для будівництва і облаштування Бескидського тунелю в Закарпатській області.

Відповідне розпорядження про вилучення і надання у постійне користування і оренду земельних ділянок зі зміною цільового призначення розміщене на сайті Кабміну.

Зокрема, вилучені з постійного користування Славського дочірнього лісогосподарського підприємства “Галсільліс” і державного підприємства “Воловецьке лісове господарство” земельні ділянки лісового фонду (ліси), розташовані за межами населених пунктів Сколівського району Львівської області і Воловецького району Закарпатської області.

У “Галсільлісу” вилучено 5,05 га землі, з них 1,41 га передано у постійне користування, 3,64 га – в оренду на період будівництва. У ДП “Воловецьке лісове господарство” вилучено 1,14 га землі у постійне користування.
При цьому Сколівській і Воловецькій райдержадміністраціям доручено забезпечити видачу в установленому порядку державних актів на право постійного користування земельними ділянками і укладання договорів оренди земельних ділянок та їх реєстрації.

ЛЗ доручено відшкодувати відповідно до законодавства збитки, заподіяні Славському дочірньому лісогосподарському підприємству “Галсільліс” і держпідприємству “Воловецьке лісове господарство” в результаті вилучення земельних ділянок.

Як повідомлялося, Будівельна асоціація “Інтербудмонтаж” перемогла в тендері “Укрзалізниці” на проектування і будівництво Бескидського тунелю. “Укрзалізниця” веде переговори з Європейським банком реконструкції і розвитку і Європейським інвестиційним банком щодо виділення додаткових коштів на проект.

Нагадаємо, у червні 2008 року “Укрзалізниця” оголосила процедуру передкваліфікації з проектування і будівництва Бескидського тунелю в Закарпатській області. Зокрема, передбачається реконструкція тунелю з будівництвом під’їзних шляхів, будівництво нового двоколійного залізничного тунелю протяжністю 1 км 822 м.

“Укрзалізниця” з 30 серпня 2007 року розпочала проектування будівництва Бескидського тунелю, розвідку рельєфу і геодезичні роботи.

1 грудня 2006 року Верховна рада ратифікувала Закон “Про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект запровадження швидкісного руху пасажирських потягів на залізницях України) між Україною і Європейським банком реконструкції і розвитку”, яку було підписано ще у серпні 2004 року.

Угода передбачає виділення кредиту “Укрзалізниці” на суму 120 млн дол. Кредит надається на 15 років під 4-6%. З них 40 млн дол – на будівництво в Закарпатті Бескидського тунелю, який входить до складу 5-го пан-європейського транспортного коридору (Італія – Словенія – Угорщина – Словаччина – Україна – Росія), решта коштів – на проектні роботи з тунелю (2,8 млн дол) і комісію за відкриття кредиту (1,2 млн дол).

tsn.ua