Закарпаття: На “Рекітському сузір’ї” випустять найдовшу газету в Європі

У прес-центрі „Закарпаття” проанонсували VIII Міжнародний фестиваль “Рекітське сузір’я”, започаткований у 2006 році “Малою академією літератури і журналістики”, який проходитиме в Міжгір’ї з 5 по 10 липня.

Розповісти про фестиваль юних дарувань прийшли Микола Тимощук, заступник голови Міжгірської РДА; Василь Марюхнич, заступник начальника управління культури Закарпатської ОДА; Василь Тарчинець, керівник громадської організації “Мала Академія літератури і журналістики (МАЛіЖ)”, заслужений журналіст України, письменник та Ірина Гармасій, керівник відділення ГО МАЛіЖ в Закарпатті, журналіст, поет.

Фестиваль „Рекітське сузір’я” – це, як розповіла адміністратор фестивалю Ірина Гармасій, підсумки творчої роботи із шкільною творчою молоддю, яка проводиться протягом року. „Ми розвиваємо творчі здібності дітей у семи номінаціях: література („поезія”, „проза”), публіцистика, куди входять і творчість юних журналістів, і шкільні газети. Далі йде номінація „малюнок” та „художнє фото”. Сьома номінація – „літературно-музична композиція” – цього року винесена в конкурсну номінацію”. У фестивалі візьме участь 10 областей України, 165 дітей, з них із Закарпаття цього року візьме участь 45 дітей. Окрім цього свої твори надіслали українські діти з 4 країн: Франції, Росії, Польщі та Ізраїлю.

Очікується також приїзд представниці літературного об’єднання „Чиказька Богема” (Чикаго, США). Цього року, як розповів Василь Тарчинець, на фестивалі випустять, можливо, найдовшу газету в Європі: „Ми закатали 30-кілограмовий рулон паперу, який діти почали писати минулого року, цього разу ми її продовжимо. І далі закатаємо до 9 фестивалю.” Окрім конкурсної програми для дітей проводитимуть екскурсії по Міжгірщині.

В організації 8-го фестивалю вперше виступили три рушії дитячого руху: управління освіти ОДА, управління культури ОДА та управління по зв’язках з громадськістю. Новинкою стало й те, що фестиваль отримав свою емблему, яку розробив постійний голова журі в номінації „малюнок”, художник Василь Вовчок.

В ролі журі виступатимуть, як і в попередніх фестивалях, творчі люди з усієї області, ті, хто може тиждень віддати роботі з дітьми: письменники, педагоги, журналісти, художники. „Ми плануємо так, щоб наші члени журі могли поєлнати роботу в фестивалі зі своєю безпосередньою творчістю, – сказала Ірина Гармасій, – До прикладу, художники після фестивалю залишаються на міні-пленер.” Вже третій рік фестиваль має свій призовий фонд. Від ОДА для переможців у всіх номінаціях та „гран-прі”.

Міжгір’я вибрано для проведення фестивалю не випадково. Саме в Рекітах 10 років тому Василем Тарчинцем, уродженцем села, було засновано Малу академію літератури і журналістики. З тих пір Громадське об’єднання активно розвивається і сьогодні на Закарпатті вже є 5 громадських відділень МАЛіЖу – в Ужгороді, Мукачеві, в Іршавському, Ужгородському та Міжгірському районах.

zakarpatpost.net