ДАІ розпочне перевіряти технічний стан автомобілів просто на дорогах

ДАІ вже приступило до закупівель мобільних діагностичних пунктів, які діятимуть на дорогах в усіх регіонах України. Після ухвалення закону про скасування обов’язкового техогляду для приватних легкових автомобілів Державтоінспекція має намір перевіряти технічний стан автомобіля на дорогах.

Як зазначили в ДАІ, згідно з чинним законодавством, відповідальність за технічний стан транспортних засобів лежить на їх власниках, при цьому, за Державтоінспекцією як і раніше закріплені функції контролю безпеки дорожнього руху, однією із складових якого є техстан транспортних засобів та їх устаткування, пише ЛІГА.net.

“Основною формою такого контролю залишається нагляд за автотранспортом під час експлуатації. При цьому, згідно із законом “Про міліцію” працівник міліції має право зупиняти транспортний засіб у разі наявності ознак, що свідчать про його технічну несправність”, – говориться в повідомленні.

ДАІ вже приступило до закупівель мобільних діагностичних пунктів, які діятимуть на дорогах в усіх регіонах України. У відомстві підкреслюють, що використання автомобілів-лабораторій з сучасною апаратурою дозволить проводити якісний огляд і уникнути суб’єктивної оцінки техстану автомобіля.

За даними відомства, на сьогодні в Україні налічується близько 4,3 млн транспортних засобів (45,1% від загальної кількості), які експлуатуються більше 10 років. “Тому не виявлені або не усунені вчасно несправності можуть призвести до збільшення аварійності на дорогах”, – зазначили в ДАІ.

Нагадаємо, 5 липня, парламент скасував обов’язковий державний техогляд. За відповідний законопроект проголосували 262 народних депутата.

Закон передбачає скасування обов’язкового техогляду для приватних легкових автомобілів (окрім автомобілів-таксі і автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку). ДАІ відстороняється від контролю технічного стану транспортних засобів. Ці функції передаються суб’єктам господарювання.

Також істотно спрощується порядок проходження обов’язкового технічного контролю для інших транспортних засобів. Окрім цього, скасовуються вимоги відносно обов’язкової наявності у водія дорожнього маршрутного листа і доручення на управління транспортним засобом.

tsn.ua