Підозрюваний у вбивстві останнього мольфара Нечая заявив, що той був язичником

За словами затриманого, він убив мольфара (віщуна і цілителя) за те, що той не поважає християнство. Напередодні вбивства він всю ніч молився і, як каже, “Бог дозволив покарати зло”. Підозрюваний у вбивстві відомого карпатського мольфара (віщуна та цілителя) Михайла Нечая не сприймав його віросповідання. Про це повідомив керівник прикарпатської міліції генерал-майор міліції Василь Варцаба, який розповів також інші подробиці резонансного вбивства.
Нагадаємо, підозрюємого у вбивстві правоохоронці затримали у п’ятницю, 15 липня, ввечері.

За його словами, для розкриття злочину правоохоронці краю залучили максимальні сили: по тривозі було піднято особовий склад Верховинського райвідділу міліції, в області ввели спеціальний план “Перехоплення”.

На місці події було з’ясовано, що найімовірніше злочин вчинив молодий чоловік, який першим увійшов у кімнату, де цілитель приймав відвідувачів. Власне, мольфар сам запросив цього чоловіка першим. Через декілька хвилин той вийшов і сказав наступним відвідувачам, що дід просив 10 хвилин не заходити.

Невдовзі оперативники з’ясували особу підозрюваного: це був житель Львова, який приїхав в село Верхній Ясенів 13 липня і поселився у туристичному наметі неподалік садиби Михайла Нечая.

У ці дні в селі працювала знімальна група телевізійників, які готували документальний фільм про мольфара і цілителя. При перегляді відеоматеріалу правоохоронці зафіксували декілька відеофрагментів, в які потрапив чоловік біля намету.

Підозрюваного затримали в лісовому масиві біля села Буковець на відстані шести кілометрів від місця скоєння злочину. Коли зловмисник помітив міліціонерів, то намагався втекти і сховатися в лісі. “Чоловік просто не знав, що на цей час він перебував у подвійному колі оточення”, – зауважив начальник УМВС в області.

Зі слів 33-річного затриманого, він судимий у 1999 році за скоєння вбивства жінки, є інвалідом 2 групи з діагнозом “шизофренія”, майже десять років перебував у місцях позбавлення волі та на примусовому лікуванні у психіатричних медзакладах закритого типу.

Згідно з попередніх показань затриманого, він убив діда Нечая за те, що той не сприймає і не поважає обряди і норми традиційного християнського віросповідання, а сповідує язичництво.

Упродовж двох днів підозрюваний і Михайло Нечай спілкувалися між собою з цих питань. Напередодні вбивства, як зізнався затриманий, він всю ніч молився і, як каже дослівно, “Бог дав йому дозвіл покарати зло”.

Слідчим управління УМВС України в Івано-Франківській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 п.13 статті 115 Кримінального кодексу України (“Умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство”). Фігурантові справи загрожує тюремне ув’язнення від 10 до 15 років або ж довічне позбавлення волі.

tsn.ua