Віктор Балога: Американські компанії візьмуть учать у тендерах із запровадження в Україні системи 112

Американські урядові структури і провідні компанії, що працюють у сфері запобігання та управління надзвичайними ситуаціями, залучатимуться до створення в Україні системи екстрених телефонних дзвінків за єдиним номером 112.
Про це вчора, 20 липня, сказав міністр із надзвичайних ситуацій Віктор Балога за підсумками тижневого офіційного візиту міжвідомчої делегації до США.

За словами міністра, програма перебування українських посадових осіб у США була інтенсивною і охоплювала всі аспекти створення системи 112 – від техніко-економічного обгрунтування до організації всього комплексу реагування на надзвичайні ситуації.

“Ми проводили до п’яти офіційних переговорів і робочих зустрічей на день. Нашими співрозмовниками були представники американських урядових структур і компаній, які займають провідні позиції з виробництві обладнання і надання послуг, необхідних для створення українського аналога 911”, – зазначив Балога.

Міністр повідомив, що у поїздці важливо було з’ясувати і проаналізувати всю логістику, починаючи від безпеки людини і закінчуючи реагуванням на масштабні кризи, для чого вони також відвідали нью-йоркський Центр управління із надзвичайних ситуацій і регіональний підрозділ в Арлінгтоні, передмісті Вашингтона.

“Ми в режимі онлайну дослідили, як працюють ті технології, які американці пропонують запровадити в Україні”, – сказав міністр.

Причому, повідомили в МНС України, члени української делегації, до якої входили представники МВС, Міністерства охорони здоров’я, Державної авіаційної адміністрації, фахівці з авіабезпеки великих аеропортів, зійшлися на думці про необхідність єдиного підпорядкування майбутньої системи 112.

“Приклад США наочно засвідчив, що така система може бути ефективною лише тоді, коли всі будуть знаходитися під одним дахом”, – зазначив голова МНС.

Балога констатував велику зацікавленість іноземних інвесторів у створенні системи 112, зазначивши переконливі результати реалізації американських технологій у сфері забезпечення безпеки населення.

“Адже технології реагування на надзвичайні ситуації в Америці розвивалися з середини минулого століття, коли вперше було запроваджено прототип системи 911, яка досі забезпечує безпеку американців”, – сказав він.

Крім того Балога підкреслив, що Агентство США з розвитку і торгівлі вже визначило компанію, яка за кошти американського бюджету розробить техніко-економічне обгрунтування цього масштабного проекту.

“Підсумки проведених у США переговорів свідчать, що американці дуже активно боротимуться за право брати участь у розгортанні мережі 112 в Україні як в організаційному, так і в технологічному аспектах”, – додав Балога.

Нагадаємо, що 24 травня Міністр із надзвичайних ситуацій України Віктор Балога заявив, що до кінця 2012 року в усіх обласних центрах України діятиме єдиний із Європейським Союзом телефонний номер екстреної допомоги – 112 (аналог американської служби порятунку – 911).

Кореспондент